Geen verband antibiotica en risico diabetes bij kind.jpg

Geen verhoogde kans op diabetes type 1 door antibiotica moeder

Soms moet een zieke zwangere vrouw antibiotica slikken. Heeft de baby daardoor later meer kans op diabetes type 1, zoals soms wordt gedacht? In een Deense studie was dat niet het geval.

Uit eerder onderzoek kwamen gemengde resultaten over de mogelijke gevolgen van antibiotica tijdens de zwangerschap voor het kind. Sommige wetenschappers denken dat dit de darmflora van het kind verandert, waardoor het later meer risico loopt op diabetes type 1. Deense onderzoekers gingen dat na voor Denemarken.

Veertien jaar bekeken

Ze gebruikten grote nationale registers van meer dan honderdduizend zwangere vrouwen en hun kinderen in een bepaalde periode. Ze volgden de gezondheid van de kinderen (in het register) gemiddeld veertien jaar.

Geen verband met antibiotica

Een deel van de gevolgde kinderen kreeg diabetes type 1, zoals statistisch te verwachten is, maar daarbij was geen enkel verband te vinden tussen eventuele antibiotica die de moeder slikte tijdens de zwangerschap. Dus ook niet hoeveel, welke soort antibiotica of in welk trimester.

Kanttekening: de kinderen zijn natuurlijk wel maar tot ongeveer hun vijftiende levensjaar gevolgd. Maar in die periode is hun kans op diabetes type 1 in ieder geval niet hoger dan normaal.

De resultaten van deze studie staan in het vakblad Diabetes Care.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

22 december 2017

Kinderen met diabetes type 1 en astma: wat vergroot de kans op wat?

Darmflora en auto-immuniteit.jpg
01 november 2018

Verband tussen veranderingen darmflora bij diabetes type 1 en afweerreactie

Veranderingen in darmflora voorspellen diabetes type 1.jpg
17 augustus 2018

Veranderingen in de darmflora voorspellen diabetes type 1