Veranderingen in de darmflora voorspellen diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 17 August 2018
Veranderingen in darmflora voorspellen diabetes type 1.jpg

Australische onderzoekers koppelden veranderingen in de darmflora aan het ontstaan van diabetes type 1. Ze willen die kennis inzetten om de ziekte te vertragen of te voorkomen. 

De darmflora, het geheel van alle goede en slechte bacteriën in je darmen, hangt nauw samen met je gezondheid. Er is dan ook veel belangstelling voor darmflora en diabetes type 1, en het eventuele verband daartussen. Zo ook in Australië.

Poepmonsters

Onderzoekers van de University of Queensland verzamelden kleine beetjes poep (poepmonsters) van mensen die pas kort diabetes type 1 hadden, en van mensen met een laag en hoog risico op diabetes type 1. Met een techniek die metaproteomische analyse heet, vergeleken de onderzoekers veranderingen in de darmflora in de monsters.

Voorspellend

De poepmonsters hadden aardig wat te vertellen. Zo bleek dat bepaalde eiwitten in de darmflora gelinkt waren aan een hoger risico op diabetes. De veranderingen waren niet een gevolg van de ziekte, maar juist een voorspeller of iemand diabetes krijgt of niet.

Vertragen of voorkomen

Nu is het de vraag: waardoor verandert de samenstelling van de darmflora, voorafgaand aan diabetes type 1? En kunnen we daar invloed op hebben, en zo diabetes type 1 vertragen of voorkomen? Hiervoor gaan de onderzoekers de komende tijd mensen volgen voor en na de diagnose diabetes type 1. 

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.