Link diabetes type 1 en hamster.JPG

Hamsters en diabetes type 1, is er een link?

Kinderen van vrouwen die tijdens hun zwangerschap een hamster als huisdier hadden, hebben een verhoogd risico op diabetes type 1. Dit blijkt uit een Zweeds onderzoek. Eh ... hm?

Van verschillende factoren wordt gedacht dat ze meespelen in het ontstaan diabetes type 1. Maar het is niet zo zwart-wit, zo van als je dit en dit doet, krijg je diabetes. Ze verhogen alleen het risico op de ziekte. In de verdachtenbank zitten bijvoorbeeld verschillende virussen.

Van dier op mens

Door virussen ontstaan mogelijk bepaalde auto-antilichamen in het bloed die kunnen leiden tot diabetes type 1. Dat kan al gebeuren tijdens de zwangerschap. Dieren dragen virussen met zich mee die ze kunnen overdragen op mensen. Daarom wilden onderzoekers weten of huisdieren tijdens de zwangerschap het risico op diabetes type 1 verhogen bij het kind.

Huisdieren en kans op diabetes type 1

De Zweedse studie ABIS (All Babies in Southeast Sweden) verzamelde gezondheidsgegevens van 16.384 kinderen geboren tussen 1997 en 1999. Hun ouders vulden binnen drie dagen na de bevalling een vragenlijst in, onder andere over huisdieren. 

Een kwart van de vrouwen had tijdens de zwangerschap een kat en een vijfde een hond. Dat had geen enkele invloed op de kans op diabetes type 1 van hun kind. Maar het hebben van een hamster wel. Kinderen van moeders met een hamster hadden een vier keer hogere kans op diabetes type 1 dan gemiddeld.

Hamsters gewoon houden

De onderzoekers waren ook verbaasd over dit opvallende resultaat. Maar ze benadrukken dat maar weinig moeders van kinderen met diabetes een hamster hadden tijdens de zwangerschap. Het speelt dus maar een hele kleine rol, dus er is geen reden om de hamster onderweg aan een boom te binden. 

Misschien is er sprake van een virus dat nog niet is onderzocht, of van een andere factor die we niet kennen. De resultaten zijn gepubliceerd in het Paediatric Journal.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

virus diabetes type 1.jpg
23 april 2018

Virus verhoogt risico diabetes type 1 door genen te veranderen

Enterovirussen als trigger.jpg
02 juni 2020

Nieuw vaccin geeft mogelijk inzichten in ontstaan diabetes type 1

rotavirus vaccinatie beschermt mogelijk tegen diabetes type 1.jpg
25 januari 2019

Minder diabetes type 1 door vaccinatie tegen rotavirus?