Virus verhoogt risico diabetes type 1 door genen te veranderen

Redactie van diabetestype1.nl • 23 April 2018
virus diabetes type 1.jpg

Het virus dat leidt tot de ziekte van Pfeiffer verhoogt het risico op diabetes type 1. Amerikaanse onderzoekers hebben het mechanisme achter deze link ontrafeld.

Hoe ontstaat diabetes type 1? We weten sinds kort dat de insulineproducerende cellen onder invloed van celstress verkeerde insuline-eiwitten vormen, waardoor ze het afweersysteem activeren. Mogelijke verdachten die bijdragen aan deze 'stress' zijn onder andere virussen, zoals het Epstein-Barr-Virus (EBV), ook wel bekend als het Pfeiffervirus.  

Genen aanzetten

Als je besmet raakt met het EBV-virus, kan het virus je cellen binnengaan. Waar het virus EBNA2-eiwitten gaat produceren. Het nare aan deze eiwitten is dat ze genen aan en uit kunnen zetten in je cellen.

De onderzoekers kwamen erachter dat deze eiwitten bepaalde genen aanzetten die in verband worden gebracht met diabetes type 1. En daarmee verhogen ze dus het risico op deze ziekte. Hiermee hebben de onderzoekers aangetoond hoe het Epstein-Barr-virus het risico verhoogt op diabetes type 1.

Bijna iedereen is drager

Het EBV is makkelijk over te dragen, via speeksel. Maar niet iedereen die het virus met zich meedraagt, krijgt de ziekte van Pfeiffer. Uit onderzoek blijkt dat rond de 90% drager is van het virus.

Niet iedereen met het virus krijgt diabetes type 1, dus voorkomen dat mensen besmet raken met het virus is lastig en waarschijnlijk ook niet de oplossing. Maar nu we weten hoe virussen de verkeerde genen aan zetten, kunnen de onderzoekers gaan nadenken over hoe ze dit kunnen voorkomen.

Bron: artikel in Nature Genetics

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!