Kinderen met diabetes type 1 en astma: wat vergroot de kans op wat?

Finse onderzoekers keken naar het verband tussen diabetes type 1 en astma bij kinderen. Het blijkt dat de ene ziekte de kans op het krijgen van de andere heel verschillend beïnvloedt.

Kinderen met diabetes type 1 hebben ook wat vaker dan gemiddeld astma. Onderzoekers in Finland wilden daar meer over weten en gingen rekenen met de gegevens van alle kinderen die tussen 1981 en 2008 geboren zijn in Finland. Van al die kinderen hadden er voor hun 16e jaar ruim 81.000 astma gekregen, en bijna 10.000 diabetes type 1.

Astma vergroot kans op diabetes type 1

Kinderen met astma hebben meer kans om daarna ook diabetes type 1 te krijgen, terwijl kinderen met diabetes type 1 minder kans hebben op astma, zagen de onderzoekers. Om precies te zijn: kinderen met astma hadden maar liefst 41 procent meer kans om daarna diabetes type 1 te krijgen, terwijl kinderen met diabetes type 1 18 procent minder kans hadden om ook nog astma te krijgen.

Er waren in het onderzoek ook kinderen die zowel diabetes type 1 als astma in dezelfde maand hadden gekregen (ruim 3 procent van de kinderen die beide ziektes hebben).

‘Ingewikkelder dan we dachten’

De onderzoekers zijn verbaast en zeggen dat hieruit blijkt dat het verband tussen astma en diabetes type 1 ingewikkelder is dan eerder werd gedacht. De volgorde van krijgen van de ene ziekte maakt dus uit voor de kans op de andere. Dat geeft weer richting voor nieuw onderzoek om verder uit te pluizen hoe deze beide ziektes ontstaan.

Verhogen medicijnen de kans?

Een van de oorzaken voor de grotere kans op diabetes type 1 bij astma, is het gebruik van astmamedicijnen, corticosteroïden. Maar er is nog wetenschappelijke twijfel over de rol van corticosteroïden bij het ontstaan van diabetes type 1.

Dit onderzoek is gepubliceerd in het vakblad International Journal of Epidemiology. Er is de laatste tijd vaker nieuws verschenen over diabetes type 1 en astma bij kinderen, bijvoorbeeld dat kinderen die beide hebben meer insuline nodig hebben.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan. Gesprekken over dit artikel (1)


Diabetes en Astma

Thema: Risicofactoren
laaste update: meer dan een jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

vervuiling en diabetes type 1.jpg
13 december 2018

Milieuvervuiling geen oorzaak van diabetes type 1

Geen verband antibiotica en risico diabetes bij kind.jpg
24 oktober 2018

Geen verhoogde kans op diabetes type 1 door antibiotica moeder

Diabetes type 1 darmbacteriën.jpg
07 maart 2019

Afweer tegen darmbacteriën extra voorspeller voor diabetes