Darmflora en het risico op diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 31 August 2017
shrine20170831-20791-8vsgmi.jpg

Een veranderde darmflora leidt eerder tot diabetes type 1 - althans bij muizen. Onderzoekers ontdekten dat deze verandering beschermende genen tegen diabetes type 1 buiten spel zet.

Onderzoekers weten al langer dat bepaalde HLA-genen je beschermen tegen het krijgen van diabetes type 1. Ze zijn een soort beschermengelen. Onderzoekers van Harvard hebben nu achterhaald hoe deze engelen hun beschermende werk doen, én hoe dat mis kan gaan.

Darmflora

De darmflora is een heel belangrijk onderdeel van je afweersysteem. Hij bestaat uit miljoenen bacteriën in de darm. De darmflora ontwikkelt zich in de periode vlak voor en na je geboorte, en als alles goed gaat krijg je dan vanzelf een goed en sterk afweersysteem. Tenzij er in die belangrijke periode rond je geboorte iets niet loopt zoals het zou moeten.

Antibiotica rond de geboorte

Onderzoekers hebben muizen die aanleg hebben voor diabetes type 1 én die de beschermende HLA-genen hebben, antibiotica gegeven. Ondanks de genetische beschermengelen kregen de muizen toch diabetes type 1. Wat bleek: door de antibiotica was hun darmflora veranderd, waardoor de beschermende genen niet meer werkten. Dit gebeurde ook bij muizen waarvan de moeder antibiotica had gekregen aan het einde van de zwangerschap.

Ontwikkelen van het afweersysteem

De onderzoekers denken nu dat je voorzichtig moet zijn met het slikken van antibiotica vlak voor de bevalling, en door baby's. Want zoals gezegd, dit is de periode waarin het afweersysteem zich ontwikkelt.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.