​Test nieuw vaccin tegen diabetes type 1 in 2018 van start

Het is Finse onderzoekers gelukt om een vaccin te ontwikkelen dat diabetes type 1 voorkomt, bij muizen althans. Ze gaan in 2018 beginnen met testen bij  mensen.

Binnen het Finse DIPP (T1D Prediction and Prevention) project hebben onderzoekers al eerder de link tussen enterovirussen en het ontstaan van diabetes type 1 aangetoond. Deze virussen, die vaak leiden tot een verkoudheid of buikgriep, infecteren de insulineproducerende cellen en beschadigen ze. Waardoor ze niet meer in staat zijn insuline te produceren en diabetes type 1 ontstaat.

Eerste testen met vaccin

Met deze kennis zijn de Finse onderzoekers verder gaan experimenteren, en ontwikkelden een vaccin dat het virus stopt. En met succes. Ze weten al dat het vaccin werkt en veilig is bij muizen en ze gaan het vaccin eind 2018 testen op mensen.

In de eerste klinische fase wordt het vaccin bestudeerd in een groep van 30 volwassenen om de veiligheid te testen. In de tweede fase testen ze de veiligheid en werking bij 150 kinderen. In de derde fase kijken ze of het vaccin daadwerkelijk diabetes type 1 voorkomt, bij 4.000 kinderen. De onderzoekers denken dat het 8 jaar duurt voordat ze zeker weten of het vaccin type 1 diabetes voorkomt.

Diabetes type 1 voorkomen

De studie wordt gefinancierd door JDRF, het Amerikaanse bedrijf Provention Bio en het Finse bedrijf Vactech Oy. De wereldwijd bekende diabetes type 1-professor Mikael Knip is ook bij dit bedrijf betrokken. Hij verwacht dat het vaccin minstens de helft van de nieuwe gevallen kan voorkomen. Het vaccin zal niet gebruikt kunnen worden om bestaande diabetes type 1 te genezen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

virus diabetes type 1.jpg
23 april 2018

Virus verhoogt risico diabetes type 1 door genen te veranderen

Enterovirussen als trigger.jpg
02 juni 2020

Nieuw vaccin geeft mogelijk inzichten in ontstaan diabetes type 1

rotavirus vaccinatie beschermt mogelijk tegen diabetes type 1.jpg
25 januari 2019

Minder diabetes type 1 door vaccinatie tegen rotavirus?