down20170203-6423-q1h6ik.jpg

Diabetes type 1 gelinkt aan veranderingen in darmen

In de darmen van mensen met diabetes type 1 komen vaker ontstekingen voor dan bij gezonde mensen. Ook is de darmflora anders van samenstelling. 

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem valt de eigen bètacellen aan, waardoor deze geen insuline meer kunnen produceren. Onderzoekers denken al langer dat de darm een rol speelt bij de ontwikkeling van diabetes type 1.

Veranderde darmsamenstelling

Onze darmen bevatten veel bacteriën, ook wel de darmflora genoemd. Deze bacteriën zijn belangrijk voor de vertering van voedsel. Maar onderzoekers zien nu bij mensen met diabetes type 1 dat de darmflora anders van samenstelling is dan bij mensen zonder diabetes. Ook zagen de onderzoekers meer ontstekingsreacties in de darmen van mensen met diabetes type 1.

Darmweefsel of poep

Dit onderzoek onderscheidt zich van eerdere studies naar de darmen bij diabetes type 1, waar alleen werd gekeken naar de ontlasting. In de huidige studie ondergingen de personen een endoscopie of werd een biopt (stukje weefsel) van de dunne darm afgenomen. De Italiaanse onderzoekers hebben dus uitgebreid het weefsel kunnen bestuderen.

Darmflora beïnvloeden

Het is nog onduidelijk of de veranderde darmsamenstelling bij diabetes type 1 een mogelijke oorzaak is van diabetes type 1 of een gevolg. Door het beïnvloeden van de darmflora willen onderzoekers bepalen wat de gevolgen zijn voor diabetes.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Darmflora en afweersysteem.jpg
29 augustus 2019

Bepaalt het afweersysteem je darmflora?

Diabetes type 1 darmbacteriën.jpg
07 maart 2019

Afweer tegen darmbacteriën extra voorspeller voor diabetes

Darmflora en auto-immuniteit.jpg
01 november 2018

Verband tussen veranderingen darmflora bij diabetes type 1 en afweerreactie