In de darmen van mensen met diabetes type 1 komen vaker ontstekingen voor dan bij gezonde mensen. Ook is de darmflora anders van samenstelling.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem valt de eigen bètacellen aan, waardoor deze geen insuline meer kunnen produceren. Onderzoekers denken al langer dat de darm een rol speelt bij de ontwikkeling van diabetes type 1.
Onze darmen bevatten veel bacteriën, ook wel de darmflora genoemd. Deze bacteriën zijn belangrijk voor de vertering van voedsel. Maar onderzoekers zien nu bij mensen met diabetes type 1 dat de darmflora anders van samenstelling is dan bij mensen zonder diabetes. Ook zagen de onderzoekers meer ontstekingsreacties in de darmen van mensen met diabetes type 1.
Dit onderzoek onderscheidt zich van eerdere studies naar de darmen bij diabetes type 1, waar alleen werd gekeken naar de ontlasting. In de huidige studie ondergingen de personen een endoscopie of werd een biopt (stukje weefsel) van de dunne darm afgenomen. De Italiaanse onderzoekers hebben dus uitgebreid het weefsel kunnen bestuderen.
Het is nog onduidelijk of de veranderde darmsamenstelling bij diabetes type 1 een mogelijke oorzaak is van diabetes type 1 of een gevolg. Door het beïnvloeden van de darmflora willen onderzoekers bepalen wat de gevolgen zijn voor diabetes.