Bètacellen verstoppen om diabetes type 1 te voorkomen

Redactie van diabetestype1.nl • 8 May 2020
Betacellen identiteit.jpg

Amerikaans onderzoek bevestigt het idee dat insulineproducerende bètacellen zelf een rol spelen in de afweeraanval van diabetes type 1. Door hun identiteit wat te veranderen, kunnen ze onopgemerkt blijven voor de afweer.

Onderzoekers vermoeden al een tijdje dat ‘gestreste’ bètacellen zelf de afweerreactie uitlokken waardoor diabetes type 1 ontstaat. Een belangrijke stof bij die stressreactie is het eiwit IRE1-alfa.

Onvolwassen cellen

Amerikaanse onderzoekers schakelden dit eiwit IRE1 alfa uit in de bètacellen van muizen, om te zien of dat uitmaakte. De cellen waarbij het gen voor IRE1-alfa is uitgeschakeld, lijken een identiteitsverandering door te gaan en minder volwassen te worden.

De onvolwassen cellen maken minder insuline. Maar het goede nieuws is dat het afweersysteem deze cellen ook niet meer aanvalt. Na een korte periode van hogere bloedsuikers, komt er weer evenwicht in het lichaam. De Amerikaanse onderzoekers konden zo diabetes type 1 bij de muizen voorkomen.

Bevestiging

Verschillende onderzoeksgroepen, waaronder die van dr. Françoise Carlotti en haar team in het LUMC, onderzoeken de onderliggende oorzaken van deze identiteitsveranderingen, met financiering vanuit het Diabetes Fonds en Stichting DON. Carlotti is blij met de Amerikaanse resultaten: “Deze studie van de groep van Engin is spannend, want het bevestigt het idee dat bètacellen van identiteit kunnen veranderen om zo om te kunnen gaan met celstress.”

Mensen duurt nog even

Mogelijk kan de aanval van het afweersysteem dus afgewend worden door bètacellen tijdelijk minder volwassen te maken. Maar zover is het nog lang niet, want je kunt bij mensen niet zomaar genen uitschakelen.

Het belangrijkste wat dit onderzoek ons leert is dat stress in bètacellen inderdaad een trigger voor het ontstaan van diabetes type 1 kan zijn. Misschien dat deze kennis in de toekomst leidt tot nieuwe therapieën voor mensen met diabetes type 1.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.