Bestaan er meer varianten van diabetes type 1?

Redactie van diabetestype1.nl • 16 April 2020
C-peptide zegt iets over kans op hypo's.jpg

Engelse onderzoekers denken bewijs te hebben dat er twee categorieën, oftewel endotypes diabetes type 1 zijn. Ze denken dat jonge kinderen daarom een sterkere afweerreactie hebben dan oudere kinderen bij de diagnose.

Er wordt al langer vermoed dat kinderen die al jong diabetes krijgen, een sterkere afweerreactie hebben waarbij er minder bètacellen overblijven dan oudere kinderen of (jong)volwassenen.

Twee categorieën diabetes type 1

Britse onderzoekers denken dat de afweerreactie in de alvleesklier anders verloopt bij de twee verschillende ‘endotypes’, categorieën van diabetes type 1 die zij beschrijven. De endotypes lijken gekoppeld te zijn aan de leeftijd waarop de diagnose gesteld wordt. Ze vermoeden dat de basis van de verschillen ligt in de insuline-producerende cellen.

Grens ongeveer bij 7 jaar

Om hun theorie te testen, bekeken de onderzoekers stukjes alvleesklier en bloed van 130 mensen met diabetes. Opvallend was dat de alvleesklier van kinderen die jonger waren dan 7 jaar op het moment van diagnose er anders uitzag dan de alvleesklier van kinderen die ouder waren dan 13 jaar op het moment van diagnose.

Lichamelijke verschillen

Het opvallendste verschil tussen de groepen was de plek waar de voorloper van insuline, pro-insuline, was opgeslagen. Het lijkt er dus op dat het proces om insuline te maken anders verloopt in beide groepen.

Ook in het bloed konden de onderzoekers de twee groepen onderscheiden. Er zijn namelijk ander specifiek type afweercellen aanwezig.

Verder onderzoek nodig

Deze bevindingen nog herhaald worden in grote groepen mensen met diabetes. Ze zijn wel interessant omdat ze kunnen leiden tot meer inzicht in hoe diabetes type 1 ontstaat. Ook zouden de verschillende afweerreacties kunnen bepalen of een nieuwe afweertherapie voor iemand zou werken of juist niet.

Momenteel gebeurt er veel onderzoek naar genetische verschillen bij mensen met diabetes type 1, en in de toekomst worden er mogelijk meer typen ontdekt.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Gesprekken over dit artikel