Grote studie immuuntherapie gestart naar afremmen diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 30 April 2019
Operatie.jpg

Het Amerikaanse bedrijf Proventionbio zet een nieuwe stap in het onderzoek naar immuuntherapie bij diabetes type 1. Zij gaan in het grote PROTECT-onderzoek testen of het medicijn teplizumab de bètacellen op een veilige manier kan beschermen.

Teplizumab is een afweerstof die in het laboratorium wordt gemaakt. Het stofje brengt bepaalde afweercellen tot rust. Zo voorkomt teplizumab dat die afweercellen de bètacellen aanvallen. Dat het medicijn kan werken, was eerder al aangetoond in kleine studies.

Wereldwijd onderzoek

Nu start het bedrijf Proventionbio samen met ziekenhuizen een groter onderzoek naar teplizumab, de PROTECT-studie. Het doel is om 300 kinderen en jongeren (8-17 jaar) uit verschillende landen te vinden die nog maar net diabetes hebben.

Het is nog niet duidelijk of ook Nederlandse kinderen gaan meedoen. Binnenkort start overigens Diabeter met een andere studie naar het afremmen van diabetes, met het GAD65-vaccin.

Werkt het en is het veilig?

Sommige deelnemers krijgen eerst 12 dagen teplizumab via een infuus en 6 maanden later een nepmedicijn. Bij andere deelnemers is dat precies andersom. De onderzoekers meten de hoeveelheid C-peptide in het bloed. Dat geeft weer hoe goed de bètacellen nog functioneren. Ook houden ze bij hoeveel insuline iemand nodig heeft, de HbA1C, het aantal hypo’s en het aantal bijwerkingen.

Hoopgevend, maar afwachten

Dit onderzoek is een fase 3 studie. Dat wil zeggen dat het medicijn al effectief en veilig is bevonden in kleine studies (fase 1 en 2). Maar dat wil nog niet zeggen dat het straks een goedgekeurd medicijn wordt. Het kan zijn dat dit stofje toch te weinig voordeel biedt en te veel nadelen. Soms komt dit pas aan het licht bij een grote studie. Het onderzoek naar teplizumab is dus hoopgevend, maar het blijft afwachten wat de resultaten zijn.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!