Eilandjes van Langerhans onder de microscoop.jpg

Eilandjes in het oog beschermt tegen afstoting

Nieuwe eilandjes, getransplanteerd in de nier, hebben minder last van afstoting als eerst eilandjes in het oog zijn geplaatst. Dat scheelt medicijnen tegen afstoting, schrijven Amerikaanse en Zweedse wetenschappers.

De onderzoekers vergeleken transplantaties in de nier met dubbele transplantaties in oog en nier. Alleen rondom de transplantatie waren medicijnen tegen afstoting gebruikt, daarna niet meer. In de nieren bleef slechts 30% langer dan 400 dagen leven. Als er eerst eilandjes in het oog kwamen en daarna in de nier, dan overleefde meer dan 70% langer dan 400 dagen.

Gevaar voor afstoting

Wie nieuwe eilandjes krijgt om zelf weer insuline te gaan produceren, heeft nu nog een leven lang medicijnen nodig. Die medicijnen voorkomen afstoting van de eilandjes, omdat ze lichaamsvreemd zijn. Maar die medicijnen zorgen voor nare bijwerkingen waar ook de eilandjes veel last van hebben.

Nieuwe plekken voor transplantatie van de eilandjes van Langerhans

Wetenschappers zoeken dus naar nieuwe manieren om eilandjes na transplantatie te beschermen. Dat doen ze bijvoorbeeld door verschillende plekken in het lichaam te proberen. Het oog wordt al een tijdje onderzocht als mogelijke plaats voor nieuwe eilandjes. Het is al bekend dat eilandjes ook in het oog insuline produceren. Ook zijn er geen ernstige bijwerkingen voor het functioneren van de ogen gevonden in eerder onderzoek.    

Nu bij mensen

De experimenten zijn tot nu toe alleen bij diermodellen gedaan en nog niet bij mensen met diabetes type 1. Dat is de volgende stap. De onderzoekers zeggen dat ze op dit moment de allereerste testen bij mensen doen. Het is dus nog afwachten wat hier de resultaten van zijn. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Diabetologia.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (1)


Eilandjes in het oog beschermt tegen afstoting

Thema: Genezing
laaste update: bijna 2 jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Beschermde cellen gemaakt.jpg
21 augustus 2020

Nieuwe bètacellen gemaakt die beschermd zijn tegen afweerreactie

RegMed_XB_2020_Annual_Meeting.jpg
13 maart 2020

Jaarlijkse bijeenkomst RegMed XB over nieuwe cellen

organs on a chip.jpg
13 september 2019

‘Bètacellen op een chip’ voor makkelijker onderzoek naar transplantatie