​Weer nieuw trucje voor celtransplantatie bedacht

Redactie van diabetestype1.nl • 28 August 2018
Eilandjestransplantatie verbeteren.jpg

Amerikaanse onderzoekers bedachten iets nieuws om eilandjes van Langerhans na transplantatie te beschermen: met de stof collageen. Het is alleen nog maar getest bij muizen.

Jaarlijks krijgt een handjevol mensen een eilandjestransplantatie. Alleen worden de nieuwe eilandjes ondermijnd door het afweersysteem, en houden het maar een paar jaar vol. Daarom zijn wetenschappers op zoek naar manieren om de eilandjes te verpakken. De kunst daarbij is dat er in zo’n verpakking ook bloedvaatjes moeten zitten.

Mixen met collageen

Onderzoekers van de Purdue Universiteit bedachten een verpakking op basis van collageen. Dat is een eiwit dat het lichaam als bouwsteen gebruikt voor spieren, botten, huid en bloedvaten. De onderzoekers mixten een collageenoplossing met eilandjes en spoten dit onder de huid in bij muizen met diabetes.

De collageen stolt onder de huid en vervolgens herkent het lichaam dit eiwit als lichaamseigen, en legt bloedvaten aan naar de eilandjes. Via deze nieuw gevormde bloedvaten krijgen de eilandjes voeding, weten ze hoeveel glucose er is en geven ze insuline af aan het bloed.

Van muis naar mens …

De collageenverpakking werkte. De muizen bleven 40 tot 90 dagen insulinevrij en had normale bloedsuikers. Bijna alle eilandjes bleven in leven.

De stap van muis naar mens is groot, als het al kan. Daarom gaan de onderzoekers deze techniek eerst testen bij honden met diabetes type 1 (huisdieren). Ook gaan ze dan meteen ook testen met nieuwgevormde insulineproducerende cellen vanuit stamcellen. Dat is de toekomst, aangezien er te weinig donoren zijn.

Bron: American Journal of Physiology -- Endocrinology and Metabolism

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!