PET scan om betacellen zichtbaar te maken.jpg

Nieuwe manier om bètacellen zichtbaar te maken

Met een aangescherpte bestaande techniek kunnen Amerikaanse onderzoekers insulineproducerende cellen zichtbaar maken bij mensen met diabetes type 1. Ze gebruikten daarvoor een nieuwe zogeheten ‘tracer’.

De diagnose diabetes type 1 betekent niet automatisch het einde van alle insulineproducerende cellen (bètacellen). Iedereen is uniek en bij sommige mensen houden de cellen zich alleen ‘slapend’. Dit goede nieuws weten we nog maar enkele jaren. Voor huidige en toekomstige behandelingen voor diabetes type 1 is het handig om te weten hoeveel bètacellen iemand nog over heeft.

Vlaggetje aan de cellen

Om bètacellen bij levende mensen zichtbaar te maken, spuiten onderzoekers een speciale stof in. Die stof hecht zich tijdelijk aan een eiwit op bètacellen. Dat heet ‘binden’. Dit stofje heeft een soort vlaggetje, een radiotracer, die radioactief is. Daardoor is hij met bijvoorbeeld een PET-scanner te meten. Overal waar je vlaggetjes ziet, zitten dus bètacellen.

Beste contrast

De perfecte tracer om alleen bètacellen goed te onderscheiden is lastig te vinden. Het komt namelijk voor dat de tracer ook bindt aan eiwitten op andere cellen. Amerikaanse onderzoekers van de Yale University onderzochten zes radiotracers waarvan eentje als winnaar uit de bus kwam, de tracer ‘PHNO’. Deze tracer liet een goed contrast zien tussen de alvleesklier en andere organen, zoals de nieren, lever en milt.

Andere manier van zichtbaar maken

Hoe bruikbaar is deze nieuwe tracer? Dr. Maarten Brom (Radboudumc), die in Nederland werkt aan het zichtbaar maken van bètacellen, met financiering door het Diabetes Fonds: 

‘De tracer in dit onderzoek bindt aan de zogeheten dopamine-receptor op de bètacellen. Dat is op zich niets nieuws, maar het innovatieve van deze studie is de tracer die ervoor gebruikt is. In voorgaande studies was er veel achtergrondruis te zien. Dat maakte het moeilijk om de alvleesklier goed in beeld te brengen. Dat is bij deze tracer veel beter.’ 

Dr. Brom heeft wel een kanttekening bij deze studie, die de onderzoekers zelf ook maken: ‘Het is wel bekend dat ook andere cellen in de alvleesklier een soort dopamine-receptors kunnen hebben. Dit zou in sommige gevallen een overschatting van het aantal bètacellen kunnen opleveren.’ 

Het onderzoek staat deze maand in de Journal of Nuclear Medicine.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

down20170201-14272-l7edam.jpg
01 februari 2017

Bloedsuiker automatisch op peil met 'patch'

diabetes type 1 insulinepoeder.jpg
18 juli 2018

Diabetes type 1 voorkomen met insuline in poedervorm?

16 januari 2018

Met gentherapie nieuwe bètacellen maken