diabetes type 1 insulinepoeder.jpg

Diabetes type 1 voorkomen met insuline in poedervorm?

Engelse onderzoekers geven baby's met een verhoogd risico op diabetes type 1 dagelijks een lepel insuline in poedervorm, om het afweersysteem te laten wennen aan insuline en zo diabetes type 1 te voorkomen. 

Sommige kinderen hebben een verhoogd risico op diabetes type 1. Zij hebben stoffen in het bloed, antilichamen, die ons vertellen dat het afweersysteem de insulineproducerende cellen niet fijn vindt. Onderzoekers proberen deze kinderen op te sporen en met nieuwe behandelingen de ontwikkeling van diabetes type 1 tegen te gaan. 

Screenen diabetes type 1

Onderzoekers van de Oxford Universiteit zijn gestart met een onderzoek waarbij ze in België, Duitsland, Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk 30.000 baby's gaan screenen op een verhoogd risico op diabetes type 1. Ze hebben 1.040 kinderen nodig voor hun studie. 

In deze POInT (Primary Oral Insulin Trial) studie gaan de ouders hun kinderen (tussen de vier en zeven maanden oud) dagelijks een capsule met insulinepoeder geven, tot hun derde verjaardag. De helft van de baby's krijgt een placebo (nepcapsule) en de onderzoekers houden de ontwikkeling van de kinderen goed in de gaten.

Afweersysteem trainen

De onderzoekers willen het afweersysteem trainen, zodat het insuline herkent zonder dat het er negatief op reageert. Ze verwachten dat de insulineproducerende cellen daardoor langer blijven werken en ze beschermd worden tegen diabetes type 1.

Hoe verhoudt dit onderzoek zich tot het onderzoek van Dr. Zaldumbide die ontdekte dat de bètacel verkeerde insuline eiwitten produceert? Het is niet zwart-wit, we weten nog niet alles. En er zal niet één oplossing zijn voor iedereen met diabetes type 1, omdat we weten dat de ziekte zich op verschillende manieren ontwikkelt.

Het onderzoek is begin dit jaar van start gegaan en loopt tot 2025. Het wordt gefinancierd door onder meer de National Institute for Health Research, JDRF en Diabetes UK.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

PET scan om betacellen zichtbaar te maken.jpg
16 augustus 2018

Nieuwe manier om bètacellen zichtbaar te maken

down20170201-14272-l7edam.jpg
01 februari 2017

Bloedsuiker automatisch op peil met 'patch'

16 januari 2018

Met gentherapie nieuwe bètacellen maken