Verpakking bètacellen diabetes.jpg

Optimisme in onderzoek naar verpakking nieuwe cellen

Het Amerikaanse bedrijf ViaCyte werkt aan nieuwe insulineproducerende cellen voor mensen met diabetes type 1. Tests bij proefpersonen verlopen na twee jaar nog steeds voorspoedig, meldt ViaCyte.

Internationaal werken onderzoekers en bedrijven aan een manier om mensen met diabetes type 1 nieuwe insulineproducerende cellen te geven. Bijvoorbeeld door nieuwe cellen te maken uit stamcellen, en deze te verpakken ter bescherming tegen het afweersysteem. ViaCyte test hun therapie, het PEC-Encap product, nu al enkele jaren bij mensen. Met financiering van JDRF. 

Alvleesklier nabootsen

Het PEC-Encap product wordt onderhuids ingebracht met een kleine chirurgische ingreep. Dit 'zakje' bevat alvleesklier-voorlopercellen, een bepaald type stamcellen, die zo bewerkt zijn dat ze na implantatie zich verder ontwikkelen tot cellen die insuline afgeven. De onderzoekers proberen hiermee de alvleesklier na te bootsen. 

Stap 1

In het STEP ONE-onderzoek zagen de onderzoekers dat de geïmplanteerde cellen in het zakje overleefden, beschermd zaten tegen het afweersysteem én uitgroeiden tot cellen die insuline en glucagon konden maken. De cellen bleven lang leven en mensen kregen geen last van bijwerkingen.

Voor een succesvolle 'inplanting' van het zakje moeten er bloedvaatjes in gaan groeien. Zodat het zakje met cellen voeding en zuurstof krijgt. Dat lukte in dit onderzoek zelden, maar toch ook een paar keer wel. Daarom blijven de onderzoekers optimistisch en ze hebben hoop  dat de techniek verbeterd kan worden.

Toekomstige behandeling 

Ze zijn dus op de goede weg, en alles bij elkaar zijn de resultaten veelbelovend voor een toekomstige behandeling van diabetes type 1. Deze resultaten zijn onlangs gepresenteerd tijdens het internationale ADA-congres. In Nederland werken onderzoekers binnen het onderzoeksinitiatief RegMed XB aan de nieuwvorming en verpakking van insulineproducerende cellen.

Afbeelding van Viacyte.com

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

RegMed_XB_2020_Annual_Meeting.jpg
13 maart 2020

Jaarlijkse bijeenkomst RegMed XB over nieuwe cellen

Eilandjestransplantatie verbeteren.jpg
28 augustus 2018

​Weer nieuw trucje voor celtransplantatie bedacht

26 mei 2017

Volgende stap in onderzoek naar verpakte cellen in VS