Zuurstoftoevoer voor geïmplanteerde cellen

Redactie van diabetestype1.nl • 9 May 2018
verschillende typen nierproblemen onderscheiden.jpg

Een extra kamer met zuurstof toevoegen aan de verpakte eilandjes van Langerhans. Dat is het idee van onderzoekers van MIT en het UMC Groningen. Deze kamer kan iedere 24 uur worden aangevuld met zuurstof, zodat de cellen blijven leven.

Het vervangen van insulineproducerende cellen bij diabetes type 1 is ingewikkeld. We moeten ze na transplantatie beschermen tegen het afweersysteem en daarom wordt er gewerkt aan verpakkingen voor de nieuwe cellen. Maar de cellen hebben zuurstof en voeding nodig om te overleven en een verpakking houdt die tegen. 

Zuurstofkamertje

Onderzoekers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut MIT ontwikkelden samen met het bedrijf Beta-O2 Technologies en onderzoekers van het UMC Groningen, waaronder Paul de Vos, een implanteerbaar apparaatje. Dat voorziet de getransplanteerde eilandjes in hun eigen zuurstoftoevoer, via een kamertje dat iedere 24 uur aangevuld kan worden.

Door de continue zuurstoftoevoer blijven de cellen in leven. Ook verwachten de onderzoekers dat de cellen zich zo goed voelen dat ze niet doodgaan en geen afweerreactie opwekken. Dat is tot nu toe een probleem bij verpakkingen. Want om zuurstof te krijgen moeten de cellen in contact staan met bloedvaatjes, maar via bloed kunnen afweercellen ook bij de cellen komen.

Afkomstig van algen

In deze studie worden de nieuwe cellen omkapseld door alginaat, dat is een polysaccharide gemaakt door algen. Het is ongeveer 600 microns dik, iets meer dan een halve millimeter. Het membraan aan de ene kant van de verpakking houdt afweercellen en grote eiwitten tegen, maar laat wel insuline, voedingsmoleculen en zuurstof door. 

Onder de verpakking zit een kamertje met zuurstof. Van daaruit gaat de zuurstof door een half-doorlaatbaar membraan naar de cellen.

Na 24 uur wordt de zuurstofvoorraad vervangen. Dat gaat via een apparaatje dat onderhuids wordt ingebracht en via een slangetje in verbinding staat met de geïmplanteerde cellen. De verpakking met cellen is ook onderhuids geïmplanteerd. 

Grote overlevingskans cellen

De onderzoekers testten het nieuwe systeem bij ratten met diabetes. Bijna 90 procent van de getransplanteerde cellen bleef in leven. Dit verschilde van 11 weken tot 8 maanden. Ook bleef bij het merendeel van de ratten de bloedsuiker stabiel. Zodra de implantaten werden verwijderd, ging de bloedsuiker weer omhoog.

De onderzoekers werken nu aan een verpakking waar de zuurstofvoorraadkamer apart van de eilandjes onderhuids wordt geïmplanteerd. Zodat de zuurstofvoorraad slechts een keer per week aangevuld hoeft te worden.

Het onderzoek is gepubliceerd in Scientific Reports.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!