down20161212-14444-vsdp9.jpg

Eerste persoon getest met vaccin voor genezing diabetes type 1

Voor de eerste keer is een persoon geïnjecteerd met behandelde afweercellen, om het afweersysteem te corrigeren en daarmee diabetes type 1 te genezen.

Deze nieuwe celtherapie is een onderzoek van prof. dr. Bart Roep, immunoloog en hoogleraar Diabetologie (LUMC). De therapie wordt vanaf nu bij een aantal mensen in Nederland getest. Het onderzoek is gefinancierd door het Diabetes Fonds en stichting DON. 

Afweercellen opvoeden

Het team van Roep neemt afweercellen uit het bloed, behandelt deze met vitamine D3 en zet ze terug in het lichaam. Naar verwachting corrigeren deze ‘heropgevoede’ cellen het afweersysteem, zodat het voortaan de insulineproducerende cellen met rust laat.

Nieuw hoofdstuk

Bart Roep: ‘Dit is echt een nieuw hoofdstuk. Een radicale nieuwe kijk op de therapie van diabetes. Tot nu toe konden we alleen symptomen bestrijden, maar nu pakken we echt de ziekte aan. Wij hebben, denken wij, nu een hele belangrijke stap gezet om de diabetespuzzel op te lossen.’

Veiligheid eerst

Het vaccin wordt eerst getest bij negen volwassenen met diabetes type 1. De eerste fase van het onderzoek duurt anderhalf jaar, om de haalbaarheid en veiligheid van de therapie te testen. Daarna volgt een groter onderzoek.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Diabetes type 1 vaccin.jpg
26 juni 2018

Tuberculose-vaccin verbetert diabetes type 1

Teplizumab vertraagt of voorkomt diabetes type 1.jpg
11 mei 2021

Teplizumab remt bij sommige mensen het ontstaan van diabetes type 1

22 oktober 2020

Miljoen euro voor onderzoek poeptransplantatie bij diabetes type 1