verschillende typen nierproblemen onderscheiden.jpg

Opschalen van bètacellenkweek uit stamcellen

Stichting DON gaat een onderzoek financieren om meer insulineproducerende cellen beschikbaar te maken voor transplantatie. Het is de bedoeling dat dit op grote schaal en geautomatiseerd kan.

Mensen met diabetes type 1 maken zelf geen insuline meer aan, doordat hun insulineproducerende bètacellen zijn aangevallen door het afweersysteem. 

Onderzoekers zijn al hard bezig om deze bètacellen zelf na te maken uit stamcellen. Die kunnen dan getransplanteerd worden. Dat gebeurt in het lopende grote project RegMedXB, mede gefinancierd door het Diabetes Fonds en Stichting DON.

Productie opschalen

Tegelijkertijd werken onderzoekers Marten Engelse en Francoise Carlotti van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aan de volgende fase. Zij onderzoeken hoe de productie van transplanteerbare bètacellen uit stamcellen valt op te schalen. 

“Als we van stamcellen op grote schaal bètacellen kunnen kweken, dan kunnen we veel meer diabetes type 1-patiënten met bètaceltherapie behandelen dan op dit moment mogelijk is,” zegt Engelse. 

‘Kweekvijver’ voor bètacellen

Het opgeschaald kweken van bètacellen uit stamcellen is ingewikkeld. Onbedoeld kunnen er namelijk ook ongewenste cellen ontstaan. Daarom kijken de onderzoekers eerst hoe de stamcellen zich in een grote kweekvijver gedragen en hoe veilig ze zijn. 

Daarna worden de bètacellen in geautomatiseerde celkweeksystemen geplaatst, waardoor het proces versneld kan worden. Dan gaat de machine leren om de eilandjes van Langerhans zelf op grote schaal te kweken.

Alternatief voor donoren

Bètacellen zijn op zich ook te halen uit een donor-alvleesklier. Transplantatie van deze eilandjes van Langerhans biedt mu uitkomst voor een kleine groep mensen met diabetes type 1. Eén van de problemen is echter het tekort aan donoren; dit maakt dat er te weinig ‘natuurlijke’ eilandjes van Langerhans voor transplantatie beschikbaar zijn. Het alternatief is de kweek van bètacellen uit stamcellen. 

Bron: deel van persbericht stichting DON (22-3-2018)

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Beschermde cellen gemaakt.jpg
21 augustus 2020

Nieuwe bètacellen gemaakt die beschermd zijn tegen afweerreactie

RegMed_XB_2020_Annual_Meeting.jpg
13 maart 2020

Jaarlijkse bijeenkomst RegMed XB over nieuwe cellen

organs on a chip.jpg
13 september 2019

‘Bètacellen op een chip’ voor makkelijker onderzoek naar transplantatie