Alternatieve transplantatieplaats

Redactie van diabetestype1.nl • 27 februari 2018
hoewerkenbloedvatwand_192321845-raevas.jpg

Sandra Smink (UMC Groningen) heeft geld ontvangen van JDRF voor haar vervolgonderzoek naar het verpakken van de eilandjes van Langerhans. Zodat de cellen beter overleven na transplantatie.

Heb je diabetes type 1, dan moet je insuline toedienen. Te veel insuline leidt tot hypo’s, maar te weinig insuline verhoogt het risico op complicaties. Helaas niet optimaal dus. Een alternatief voor de insulinetherapie is de transplantatie van eilandjes van Langerhans.

Alternatieve plaats

Eilandjes worden nu getransplanteerd in de poortader van de lever. De alvleesklier is namelijk te kwetsbaar om de eilandjes in te brengen. Maar ook in de lever overleven veel eilandjes niet en het is de vraag of de lever wel de meest geschikte plek is. Met geld van het Diabetes Fonds heeft Sandra hier de afgelopen jaren onderzoek naar gedaan, binnen het team van prof. dr. Paul de Vos .

Ze deed onderzoek naar een soort verpakking voor de eilandjes, als alternatieve plaats voor de nieuwe eilandjes van Langerhans. Hiervoor testte ze verschillende biologische materialen. Het meest ‘vriendelijke’ materiaal voor de eilandjes hebben ze getest bij diabetische ratten. De bloedsuiker werd binnen 3 dagen normaal en dat bleef zo gedurende 16 weken.

Makkelijk te plaatsen

De verpakking wordt onderhuids geplaatst en dat biedt veel voordelen ten opzichte van plaatsing van de eilandjes in de lever. De eilandjes zijn erg goed bereikbaar, voor zowel de transplantatie als voor wanneer het misschien fout gaat. De verpakking is makkelijk vervangbaar en de onderzoekers kunnen de eilandjes beter in de gaten houden.

Sandra heeft met haar onderzoek aangetoond dat de verpakking gebruikt kan worden om de eilandjes te transplanteren. Met de subsidie van € 175.000 van JDRF gaat Sandra nu de verpakking eerst verder ontwikkelen en testen, voordat hij bij mensen kan worden uitgeprobeerd.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!