Meer geld naar onderzoek genezing diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 29 November 2017
shrine20171129-5548-1f1ws4s.jpg

Diabetes type 1-onderzoekers Paul de Vos en Arnaud Zaldumbide hebben beiden een mooie subsidie ontvangen van JDRF voor hun onderzoek naar de genezing van diabetes type 1.

Bij diabetes type 1 worden de insulineproducerende uitgeschakeld door het afweersysteem. Hoe kunnen we dit voorkomen en hoe vullen we het tekort aan bètacellen aan? Dankzij een nieuwe investering van bijna een miljoen euro van JDRF, een internationale organisatie die zich wereldwijd inzet voor de genezing van diabetes type 1, kunnen twee toponderzoekers verder met belangrijk werk.

Cellen verpakken

Het zou mooi zijn als meer mensen met diabetes type 1 een transplantatie van insulineproducerende cellen kunnen krijgen. Maar dan zonder de nadelen van zware medicijnen om afstoting te voorkomen. Mede daarom willen onderzoekers deze cellen zelf maken, uit iemands eigen stamcellen. Prof. dr. Paul de Vos (UMC Groningen) werkt aan een verpakking voor insulineproducerende cellen.  Dat is een hoes van biomaterialen om de nieuwe cellen te beschermen tegen het afweersysteem. De overlevingskans van deze cellen neemt dan toe. 

Overigens: in RegMed XB, een ander Nederlands onderzoek, werken onderzoekers Eelco de Koning en Aart van Apeldoorn eveneens aan het verpakken van nieuwgevormde insulineproducerende cellen. Die manier van verpakken werkt net weer iets anders en moet ook nog verder ontwikkeld worden. 

Bètacel geen onschuldig slachtoffer

Diabetes type 1 is in feite geen vergissing van het afweersysteem, maar van de insulineproducerende bètacellen zelf. Ze produceren een verkeerd gevormd eiwit in plaats van insuline, dat een aanval uitlokt door het afweersysteem. Arnaud Zaldumbide heeft dit recentelijk ontdekt met Bart Roep en hij gaat nu verder onderzoeken hoe een verandering in het DNA leidt tot dit misvormde eiwit. Hij gaat deze DNA-verandering opwekken en kijken of het misvormde eiwit ingezet kan worden voor vroege diagnose van diabetes type 1. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan. 

Gesprekken over dit artikel