Website LUMC Transplantatie Centrum

In het LUMC Transplantatie Centrum in Leiden vinden jaarlijks enkele eilandjes- en alvleeskliertransplantaties plaats. Sinds vandaag is de nieuwe website voor het LUMC Transplantatie Centrum online.

Op de nieuwe website van het LUMC Transplantatie Centrum staat allerlei praktische informatie over de verschillende transplantaties, procedures en wachttijden. Welke transplantaties zijn specifiek voor diabetes type 1?

Eilandjestransplantatie

Sinds 2007 vinden er eilandjestransplantaties plaats in het LUMC. Zo'n 5-10 per jaar. Dit is een kleine ingreep, waarbij een diabetes type 1 patiënt via een infuus nieuwe insulineproducerende cellen van een donor krijgt ingespoten. De cellen nestelen zich in de lever, waar ze al binnen een dag insuline gaan produceren. Een roesje is voldoende voor de ingreep.

Alvleeskliertransplantatie

Ingrijpender is de transplantatie van de alvleesklier. Deze wordt vaak in combinatie met een nier getransplanteerd. De patiënt gaat onder volledige narcose bij deze operatie en het lichaam heeft hersteltijd nodig na de ingreep. Alvleeskliertransplantaties vinden naast Leiden ook in Groningen plaats, jaarlijks in totaal rond de 30.

Voorlichtingsgesprek

Er gaat een heel traject aan vooraf om te bepalen of iemand geschikt is voor een transplantatie. Transplantaties vinden plaats bij mensen met diabetes type 1 die zo slecht instelbaar zijn dat het dagelijks leven erg lastig is, of die veel last hebben van complicaties. In een voorlichtingsgesprek bespreken de artsen de voor- en nadelen met de patiënt en hoe de procedure eruitziet. Bekijk de informatie overzichtelijk op de website van het LUMC Transplantatie Centrum.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (1)


transplantatie eilandjes 1 eiige tweeling

Thema: Genezing
laaste update: ongeveer 2 jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

organs on a chip.jpg
13 september 2019

‘Bètacellen op een chip’ voor makkelijker onderzoek naar transplantatie

Eilandjes van Langerhans onder de microscoop.jpg
05 maart 2019

Eilandjes in het oog beschermt tegen afstoting

Gekweekte cellen.jpg
19 februari 2019

Cellen omprogrammeren om insuline te gaan maken