Met een biomarker eerder diabetes type 1 ontdekken

Redactie van diabetestype1.nl • 19 October 2017
shrine20171019-26271-1g3jckm.jpg

Vlak voor de diagnose van diabetes type 1 blijkt een bepaald type cel, de MAIT-cel, in afwijkende vorm in het bloed te zitten. Dit zou een mogelijke marker (verklikker) kunnen zijn om de ziekte vroegtijdig te herkennen.

Er zijn verschillende soorten afweercellen die bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 1, zoals bepaalde T-cellen maar ook zogeheten MAIT-cellen. Deze cellen spelen een belangrijke rol in de eerste lijn van verdediging tegen schadelijke indringers. 

MAIT-cellen

MAIT-cellen worden geactiveerd door bacteriën, met name in de darmen (darmflora), en zorgen ervoor dat het slijmvlies goed functioneert. Omdat aanpassingen in de darmflora worden gelinkt aan het ontstaan van diabetes type 1, wilden Franse onderzoekers weten welke rol MAIT-cellen spelen in de verstoring van de darmflora.

De onderzoekers bestudeerden bloed van patiënten en keken naar de aanwezigheid van MAIT-cellen bij dieren die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van diabetes type 1. Ze zagen dat de cellen veranderd zijn voordat diabetes type 1 zich ontwikkelt. Kinderen met diabetes type 1 hebben bij de diagnose minder van deze cellen in het bloed dan gezonde kinderen. Terwijl er in de alvleesklier juist veel meer MAIT-cellen zitten.

Lekke darm

De onderzoekers denken dat de MAIT-cellen een rol spelen bij het uitschakelen van de insulineproducerende cellen. Ze denken dat een defect in de MAIT-cellen zorgt voor aanpassingen in het darmslijmvlies. Hierdoor wordt de darmwand beter doorlaatbaar voor bacteriën, die de auto-immuunreactie stimuleren die leidt tot diabetes type 1.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!