Meer onderzoek naar diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 22 August 2017
shrine20170822-16006-fcn51w.jpg

De Leidse onderzoekers Francoise Carlotti en Arnaud Zaldumbide hebben samen ruim 8 ton subsidie ontvangen van JDRF voor hun onderzoek naar de oorzaak en mogelijk behandeling van diabetes type 1.

Bij diabetes type 1 werken de insulineproducerende cellen niet meer goed. Het afweersysteem speelt hier een grote rol in, maar de bètacellen zijn zelf ook niet onschuldig. Carlotti en Zaldumbide gaan het geld inzetten om de insulineproductie bij diabetes type 1 weer op gang te brengen.

Identiteitscrisis

“De laatste jaren zijn we erachter gekomen dat menselijke volwassen alvleeskliercellen onder bepaalde omstandigheden van identiteit kunnen wisselen. Ze kunnen veranderen van het ene type in het andere”, legt onderzoeker Françoise Carlotti uit. Carlotti gaat met haar team onderzoeken onder invloed van welke signalen de cellen van gedaante verwisselen. Zodat ze andere alvleeskliercellen, zoals de alfacellen, kunnen stimuleren om te veranderen in bètacellen. En om te voorkomen dat de bètacellen in andere cellen veranderen. Carlotti onderzoekt dit ook met geld van het Diabetes Fonds.

Foutief eiwit

Zaldumbide ontdekte een paar maanden geleden dat diabetes type 1 geen vergissing van het afweersysteem is, maar dat de bètacellen onder invloed van onder andere stress een verkeerd eiwit aanmaken. Het afweersysteem herkent dit eiwit als foutief en ruimt de bètacellen op. Hij kan nu met geld van de Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) verder onderzoeken wat precies de rol is van deze eiwitten bij de ontwikkeling van diabetes type 1.

Op weg naar genezing

Dankzij deze mooie bijdragen van JDRF, een internationale organisatie die zich wereldwijd inzet voor de genezing van diabetes type 1, kunnen er weer stappen gezet worden in de richting van genezing.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.