Vaccin Diamyd is veilig, nu moet het nog werken

Redactie van diabetestype1.nl • 7 July 2017
shrine20170918-22851-14ljyxm.jpg

Het GAD-vaccin Diamyd zou diabetes type 1 moeten afremmen. De afgelopen 18 jaar is daar onderzoek naar gedaan. Conclusie: de behandeling is veilig voor kinderen met een hoog risico op diabetes type 1. Maar het voorkomt vooralsnog de ziekte niet.

Veel onderzoekers proberen diabetes type 1 te voorkomen, of vlak na diagnose de resterende insulineproducerende cellen zo lang mogelijk te behouden. Dat doen ze met therapieën die het afweersysteem beïnvloeden, immuuntherapieën. 

Een van die manieren is het GAD-vaccin (Diamyd). Eerder onderzoek toonde aan dat het vaccin gedurende 30 maanden de insulineproductie behield bij mensen met diabetes type 1. Dit is nog niet bevestigd in grotere studies.

Preventie

De onderzoekers bekeken de veiligheid en werking van het GAD-vaccin bij kinderen met een verhoogd risico op diabetes type 1. Dit DIAPREV-IT-onderzoek is de eerste preventiestudie waar het GAD-vaccin werd gegeven vóór de diagnose van diabetes type 1.

De studie vond plaats tussen april 2009 en januari 2017 in Zweden, bij 50 kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Zij hadden nog geen diabetes type 1, maar wel stoffen in het bloed die een hoger risico aangaven. De kinderen kregen ofwel twee injecties met het vaccin, of twee injecties met een nepmiddel. Daarna werden ze goed in de gaten gehouden.

Andere dosis of combinatie?

Uit de resultaten blijkt dat het GAD-vaccin veilig is. Dat is een belangrijk feit. Maar het middel voorkwam diabetes type 1 helaas niet. De onderzoekers willen nu in een vervolgstudie de werking van het GAD-vaccin verder onderzoeken, met een andere dosis en/of in combinatie met andere medicijnen.

Het is dus nog steeds niet gelukt om met een immuuntherapie diabetes type 1 voorgoed te voorkomen of uit te stellen. Bij enkele studies is er een kort effect, maar dat is tijdelijk. Met de Biobank-studie van Diabeter en het UMCG willen onderzoekers meer zicht te krijgen op de verschillen tussen mensen met diabetes type 1. Dit kan namelijk ook effect hebben op de werking van immuuntherapieën.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!