Met een bestaand vaccin diabetes type 1 omkeren

Redactie van diabetestype1.nl • 16 June 2017
shrine20170614-4098-1ny8axj.jpg

Het bestaande BCG-vaccin heeft een gunstig effect op het afweersysteem bij diabetes type 1, blijkt uit tussentijdse resultaten. De onderzoeker verwacht met dit vaccin diabetes type 1 te kunnen omkeren.

Bij diabetes type 1 is de balans in het afweersysteem verstoord: de verhouding tussen de ‘goede’ regulerende T-cellen en de ‘slechte’ cytotoxische T-cellen klopt niet meer. Onderzoekers proberen al langer de regulerende T-cellen te activeren, in de hoop dat er geen insulineproducerende cellen (bètacellen) meer worden vernietigd en diabetes type 1 wordt omgekeerd. Maar helaas zonder langdurig succes.

Verder onderzoek loopt

Denise Faustman, een Amerikaanse onderzoeker, gelooft al langer in de werking van het goedgekeurde BCG (bacillus Calmette-Guérin) vaccin. Dit goedgekeurde, veilige en goedkope vaccin wordt al gebruikt als vaccin tegen tuberculose en in de behandeling van blaaskanker. De resultaten van de dierproeven en de eerste klinische trial zijn tot zover succesvol. De aanval op de bètacellen stopte.

Faustman en haar team zijn nu bezig met een groter onderzoek met mensen. In een vijf jaar durende studie krijgen 150 mensen met diabetes type 1 het vaccin toegediend. Tijdens het internationale diabetescongres van de ADA in San Diego deze week presenteerde Faustman de tussentijdse resultaten.

Genen aanzetten

De onderzoekers zien na de BCG-vaccinatie een toename van regulerende T-cellen. Ze denken dat BCG de regulerende T-cellen herstelt door in te grijpen op het niveau van genen. Dit wordt ook wel epigenetica genoemd, het aan- en uitzetten van genen. Door de vaccinatie herhaaldelijk toe te dienen, worden de genen voorgoed aangezet en vermeerderen de regulerende T-cellen.

Het team van Faustman was het eerste dat de omkering van diabetes type 1 met behulp van het BCG-vaccin onderzocht. In 2020 komen de resultaten van het nu lopende vervolgonderzoek.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!