Volgende stap in onderzoek naar verpakte cellen in VS

Redactie van diabetestype1.nl • 26 May 2017
shrine20170526-2539-u9kozt.jpg

Het Amerikaanse bedrijf ViaCyte kondigde deze week een volgende proef aan van zijn therapie om mensen met diabetes type 1 weer zelf wat insuline te laten aanmaken. 

Sinds 2015 doet ViaCyte eerste tests met een therapie om mensen met diabetes type 1 nieuwe insulineproducerende cellen (bètacellen) te geven. Die eerste twee proeven waren klein en bedoeld om een eerste idee te krijgen van of het kon werken. 

Met 40 proefpersonen

Nu kondigt ViaCyte aan dat het bedrijf toestemming heeft van de FDA (Food and Drug Administration) voor een groter onderzoek. Dat doen ze met ongeveer 40 mensen die al wat langer diabetes type 1 hebben, in onder andere Edmonton, Minnesota en San Diego. Het doel is nu vooral meten hoeveel insuline de nieuwe cellen afgeven. Daarnaast willen ze zien hoeveel insuline moet worden bijgespoten, en wat het risico is op hypo’s. 

Verpakking

In de nieuwe therapie van ViaCyte brengen de onderzoekers bij mensen nieuwe bètacellen in, die bij elkaar zitten in een soort verpakking. De cellen hebben ze gemaakt uit embryonale stamcellen. Dat brengt wat meer risico’s met zich mee, en daarom houden de onderzoekers ook in dit nieuwe onderzoek de veiligheid in het oog. JDRF draagt financieel bij aan dit onderzoek.

In Nederland werkt prof. dr. Eelco de Koning ook aan nieuwe en ingepakte cellen, maar met andere technieken. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!