Speciaal dieet invloed op ontwikkeling diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 4 April 2017
shrine20170918-22851-1idxa4a.jpg

Een vezelrijk dieet, met veel fruit, groenten, peulvruchten en volkorenproducten, zou helpen om diabetes type 1 te voorkomen. Omdat deze voeding bijdraagt aan de productie van 'korte-keten vetzuren', die het afweersysteem boosten

Uit eerder onderzoek weten we dat de darmflora, de bacteriën in de darm, een rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 hebben andere bacteriën dan gezonde mensen en hebben een verhoogde darmdoorlaatbaarheid. 

Afweersysteem aanpassen

Australische onderzoekers bekeken of ze de darmflora konden aanpassen. Ze gaven hiervoor aan muizen die makkelijk diabetes type 1 krijgen een speciaal dieet. Dit speciale dieet bevat onder andere zetmeel uit fruit en groenten. Dat gaat rechtstreeks naar de darmen, waar het wordt afgebroken tot korte-keten vetzuren: acetaat en butyraat. En die doen iets bijzonders.

Acetaat verlaagt de aanwezigheid van de ‘slechte’ auto-reactieve T-cellen. Butyraat verhoogt juist de aanwezigheid van de ‘goede’ beschermende regulerende T-cellen. En samen versterken ze de darmwand, waardoor er minder ontstekingsbevorderende stoffen worden doorgelaten en het afweersysteem wordt versterkt. De muizen waren door dit speciale dieet beschermd tegen diabetes type 1. 

Speciaal proces

Het bijzondere aan dit onderzoek is dat het een eerste stap is naar het voorkomen van een ziekte als diabetes type 1 met aangepaste voeding. Een kleine kanttekening, de onderzoekers benadrukken dat het niet alleen gaat om het eten van groenten en vezelrijk voedsel, maar dat zij speciaal voedsel en een speciaal proces hebben gebruikt. De volgende stap is om dit dieet te gaan onderzoeken met proefpersonen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!