Kunstalvleesklier veilig voor gebruik thuis

Redactie van diabetestype1.nl • 31 March 2017
down20170329-12922-afu6kj.JPG

De kunstalvleesklier is veilig voor mensen met diabetes type 1, en levert vooral ’s avonds en ’s nachts voordeel op. Dat concludeert onderzoeker Jort Kropff van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Hij promoveert vandaag op dit onderwerp.

Veel mensen kijken uit naar de kunstalvleesklier: een apparaat dat zelf de bloedsuiker meet en insuline toedient. Er wordt dan ook wereldwijd aan gewerkt. Onderzoeker Jort Kropff en zijn team (AMC) onderzochten het gebruik van de kunstalvleesklier die gebruik maakt van insuline. 

Avond en nacht

Het team in het AMC vergeleek internationale studies naar de kunstalvleesklier. Maar ook testte het AMC zelf drie maanden lang een kunstalvleesklier, bij 32 mensen met diabetes type 1 samen met onderzoekers in Frankrijk en Italië. Het apparaat stopt met het afgeven van insuline bij een lage bloedsuikerwaarde en dient automatisch insuline toe bij een te hoge bloedsuiker. Dat leverde betere glucosewaarden op en minder hypo’s en hypers dan wanneer zij een gewone insulinepomp  en glucosesensor gebruikten. 

De onderzoekers zien hun resultaten als belangrijk bewijs voor het nut en de toegevoegde waarde van de kunstmatige alvleesklier, en dan in eerste instantie vooral ’s avonds en ‘s nachts.

Continue glucosemeters

De onderzoekers keken ook naar de nauwkeurigheid van continue glucosemeters. Dat is ontzettend belangrijk omdat foutjes in de meting leiden tot een verkeerde dosis insuline. Ze zijn erg te spreken over de nieuwe generatie onderhuidse sensoren, zoals de Eversense die sinds maart 2017 in Nederland beschikbaar is. 

Alleen insuline

De kunstalvleesklier in het praktijkonderzoek van het AMC bestond uit een insulinepomp die gekoppeld was aan een continue glucosemeter en een aangepaste smartphone met speciale software. Er is een verschil met het apparaat dat het Nederlandse Inreda Diabetic ontwikkelt: dat werkt met insuline én glucagon. Ook met deze kunstalvleesklier zijn er goede resultaten, en hij is al hard op weg naar de markt. 

De onderzoekers in het AMC verwachten dat de eerste kunstalvleesklier in 2018 op de Nederlandse markt komt.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel