Hoe sommige bètacellen ontsnappen aan het afweersysteem

Redactie van diabetestype1.nl • 22 februari 2017
down20170217-10005-z3fh51.jpg

Sommige insulineproducerende cellen ontsnappen aan de aanval door het afweersysteem bij diabetes type 1. Ze overleven door een verandertruc, ontdekten wetenschappers. 

Diabetes type 1 ontstaat wanneer het afweersysteem zich keert tegen de cellen die insuline maken. Amerikaanse onderzoekers bekeken in het laboratorium wat er precies gebeurt met die cellen (bètacellen) tijdens de aanval van het afweersysteem. 

Veranderen van uiterlijk

In de aanloop naar diabetes veranderen de bètacellen, waardoor er twee groepen ontstaan, zagen de onderzoekers. De ene groep bètacellen pakt het niet handig aan en wordt vernietigd door de afweer. Maar de andere groep cellen verandert zijn cel-eigenschappen, waardoor ze minder aantrekkelijk zijn voor het afweersysteem en met rust worden gelaten.

Deze slim veranderde bètacellen overleven dus. Hoe doen ze dat? Ze scheiden moleculen uit die de afweerreactie tegenhouden. Ze gaan een stapje terug in hun ontwikkeling, waardoor ze niet meer worden herkend door het afweersysteem. Maar helaas produceren ze dan ook geen insuline meer.

Slapende cellen

De onderzoekers willen nu manieren gaan onderzoeken om deze veranderde, aangepaste bètacellen weer insuline te laten maken. Deze veranderde cellen zouden een verklaring kunnen zijn voor de slapende cellen die Bart Roep eerder ontdekte. Hij toonde aan dat mensen met diabetes type 1 nog steeds bètacellen hebben, maar dat ze geen insuline meer produceren.