Inzicht in cijfers diabetes type 1 Nederland.jpg

Voor het eerst zicht op Nederlandse cijfers rond diabetes type 1

Nieuwe cijfers over diabetes van het Nivel en het RIVM geven zicht op het aantal Nederlanders met diabetes en de samenhangende aandoeningen. Mensen met diabetes type 1 hebben vaak problemen met hart, bloedvaten en ogen.

Onderzoeken door het Nivel en het RIVM, in opdracht van het Diabetes Fonds, splitsten voor het eerst de cijfers over diabetes type 1 en type 2. De onderzoekers bekeken de registratiegegevens van ongeveer 500 huisartsenpraktijken, en rekenden deze door naar de totale Nederlandse bevolking.

De cijfers over diabetes type 1 bevestigen dat mensen het op alle leeftijden kunnen krijgen, maar de meeste diagnoses worden gesteld bij mensen onder de 35 jaar.

Veel problemen met hart en ogen

Dat diabetes type 1 vaak op jonge leeftijd ontstaat, heeft veel impact op de kwaliteit van leven. Veel mensen met diabetes type 1 krijgen ook andere chronische aandoeningen, bijvoorbeeld:

  • hart- en vaatziekten (34%);
  • ooogaandoeningen (33%), waaronder retinopathie (18%, dat is 22 keer vaker dan bij de algemene bevolking; een kwart van de mensen die dit krijgt, krijgt dit binnen 5 jaar, en bijna de helft binnen 10 jaar);
  • stofwisselingsaandoeningen, zoals vetstofwisselingsstoornis en lactoseintolerantie (26%).

Stijging komende jaren

Het aantal mensen met diabetes blijft de komende 20 jaar naar verwachting fors stijgen. Door bevolkingsgroei en vergrijzing zijn er in 2040 waarschijnlijk 130.000 mensen met diabetes type 1, ten opzichte van 110.000 in 2019.

De huidige en toekomstige aantallen mensen met LADA en MODY zijn overigens niet berekend, omdat dit niet geregistreerd wordt door de huisartsen.

‘Iedereen vrij van diabetes’

Etelka Ubbens, algemeen directeur van het Diabetes Fonds: ‘Deze cijfers onderstrepen het belang van aandacht voor de gevolgen van diabetes op Wereld Diabetes Dag, 14 november. De cijfers sterken ons om naast genezing en voorkoming, extra in te zetten op een betere kwaliteit van leven. Onder het motto: iedereen vrij van diabetes.’

Meer info: zie de wetenschappelijke factsheets (over diabetes type 1 en type 2) van het Nivel en RIVM over de cijfers rond de diagnose en toename, en over cijfers rond de bijkomende aandoeningen.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Zorgverzekeringen en diabeteszorg.jpg
22 mei 2019

Diagnose diabetes: type 1 of type 2?

Gluten verhogen risico diabetes type 1.jpg
20 september 2018

Relatie tussen gluten tijdens de zwangerschap en diabetes type 1

LADA genetisch verder verklaard.jpg
19 oktober 2018

Gelijkenis LADA met diabetes type 2 genetisch deels verklaard