Diagnosemagazine voor jongvolwassenen met diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 19 December 2019

Sanne en Anne kregen de diagnose diabetes type 1 toen ze tiener waren. Ze kregen informatiematerialen voor jonge kinderen óf juist voor volwassenen. Als winnaar van ‘Het Beste Diabetesidee’ maken ze nu een gratis magazine voor jongvolwassenen die net diabetes type 1 hebben.

Als je onder de 18 bent en diabetes type 1 krijgt, start je meestal op de kinderpoli en ga je naar huis met de kinderstartersdoos. Ben je 18? Dan kom je binnen bij interne geneeskunde. Anne van Stichting ééndiabetes: ‘Een afdeling waar je tussen de 65+'ers in de wachtkamer zit, met folders over complicaties, boekjes over leefstijl met foto’s van blije bejaarden op de voorkant en instructies voor het inspecteren van voeten op wondjes.’

Het Beste Diabetesidee

De huidige info voor als je net diabetes hebt is niet afgestemd op jongvolwassenen, terwijl type 1 juist ook vaak tussen de 16 en 35 gediagnosticeerd wordt. Sanne en Anne van Stichting ééndiabetes gaan nu een magazine maken voor jongeren en jongvolwassenen. Om ze te inspireren en te laten zien dat ze niet alleen zijn.

Het diagnosemagazine is verkozen tot het Beste Diabetesidee 2019, een initiatief van het Diabetes Fonds. Met de gewonnen prijs kan de Stichting ééndiabetes het magazine maken en verspreiden onder ziekenhuizen, om gratis mee te even aan jongvolwassenen die de diagnose diabetes type 1 krijgen.

Verhalen en praktische info

Anne: ‘We hebben veel inspiratie gehaald uit de verhalen van alle andere mensen met type 1 die we kennen en willen een grote verscheidenheid aan verhalen en gezichten in het magazine laten zien: iedereen gaat er immers op z'n eigen manier mee om!’

In het magazine komen onder andere een 'survivalcursus diabetestaal', een 'diabetes crash course’ en veel ervaringsverhalen. Bijvoorbeeld van iemand die een marathon liep, iemand die vertelt over diabetes en de ramadan, en een verhaal van de partner van iemand met type 1. ‘Het magazine is met een knipoog geschreven: we deinzen niet terug voor een beetje humor en zelfspot’, zegt Anne.

‘Ontzettend gaaf’

Na het winnen van de prijs zijn Anne en Sanne extra hard aan de slag gegaan: ‘We vinden het ontzettend gaaf dat we het magazine echt kunnen gaan uitgeven. We zitten meerdere keren per week samen (in één van onze studentenkamers of een leuk koffietentje in Maastricht) om teksten te verzamelen en redigeren en om te brainstormen over het magazine.’

Voor de zomer!

Ondertussen ligt er een proefversie van de teksten bij een reviewpanel (mensen die ook type 1 diabetes hebben, artsen, verpleegkundigen, diëtisten en jongvolwassenen zonder diabetes). Anne en Sanne hebben contact met mensen die hen helpen met illustraties, design en het drukwerk. Ze hopen dat ze de magazines al voor de zomer in de ziekenhuizen hebben liggen.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.