cellen veranderen van beta naar alfacellen.jpg

Ontstekingswaarden voorspellen eigen insulineproductie

Bij mensen met hogere ontstekingswaarden gaat de eigen insulineproductie sneller achteruit. De ontstekingswaarden bij mensen met diabetes type 1 kunnen in de toekomst wellicht voorspellen of ze gebaat zijn bij een afweerremmende behandeling.  

Na de diagnose verloopt diabetes type 1 bij iedereen anders. Bij de meeste mensen produceert de alvleesklier in het begin nog een tijdje insuline. Maar het verschilt per persoon hoe lang dit duurt. 

Minder lang insulineproductie bij hogere ontstekingswaarden

Amerikaanse onderzoekers zagen dat de eigen insulineproductie sneller achteruitgaat bij mensen met hogere ontstekingswaarden. Bij diabetes type 1 valt het afweersysteem de alvleesklier aan en de ontstekingswaarden laten zien hoe actief deze aanval is. Hogere ontstekingswaarden betekenen dat meer afweercellen de alvleesklier aanvallen.  

Vier verschillende vormen van diabetes type 1 

De onderzoekers analyseerden bloedmonsters van 42 kinderen die recent de diagnose diabetes type 1 kregen. Daarnaast gebruikten ze gegevens van een studie met een afweerremmend medicijn. Op basis hiervan onderscheiden de onderzoekers vier verschillende vormen van diabetes type 1.

De vier groepen verschillen in ontstekingswaarden bij de diagnose en duur van de eigen insulineproductie. De eigen insulineproductie bleef het minst lang in stand bij de groep met de hoogste ontstekingswaarden. Bij deze groep is het afweersysteem het meest actief. De onderzoekers zagen dan ook dat afweerremmende medicijnen het meeste effect hadden bij mensen met de hoogste ontstekingswaarden. 

Ontstekingswaarden voorspellen effect behandeling

De resultaten van deze studie zijn belangrijk voor de behandeling van diabetes type 1. De ontstekingswaarden kunnen voorspellen of mensen met diabetes type 1 gebaat zijn bij afweerremmende behandelingen. Maar studies met meer mensen zijn nodig om dit te bevestigen. Daarnaast kunnen onderzoekers nieuwe behandelingen nu gerichter testen bij mensen met hoge ontstekingswaarden.  

Deze studie werd deels betaald door de diabetesorganisatie JDRF en de resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Diabetologia.  


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Zorgverzekeringen en diabeteszorg.jpg
22 mei 2019

Diagnose diabetes: type 1 of type 2?

Gluten verhogen risico diabetes type 1.jpg
20 september 2018

Relatie tussen gluten tijdens de zwangerschap en diabetes type 1

LADA genetisch verder verklaard.jpg
19 oktober 2018

Gelijkenis LADA met diabetes type 2 genetisch deels verklaard