Bewegen verlengt honeymoonfase.jpg

Bewegen kan honeymoonfase verlengen

Regelmatig bewegen kan de honeymoonfase tot vier keer zo lang laten duren bij diabetes type 1. Dit blijkt uit Engels onderzoek.

Vlak na de diagnose krijgt ongeveer de helft van de mensen met diabetes type 1 een opleving van de alvleesklier. De insulineproducerende cellen produceren dan weer zelf insuline en mensen hoeven niet zoveel eenheden te spuiten. In deze periode, die de honeymoonfase heet, heb je vaak minder last van schommelende bloedsuikerwaarden. Hoe kun je deze periode rekken?

Langere honeymoonfase

Op een conferentie van Diabetes UK in Londen maakten Engelse onderzoekers de resultaten bekend van een studie naar de effecten van beweging op de honeymoonfase. Deze factor is al eerder in verband gebracht met de honeymoonfase, maar de onderzoekers hebben dit nu verder onderzocht.

Intensief sportschema

Zeventien mensen die kort daarvoor de diagnose diabetes type 1 hadden gekregen, werden op een intensief sportschema gezet. Zij werden vergeleken met een groep mensen met eveneens een recente diagnose, die helemaal niet aan sport deden. Ze kwamen wel overeen in leeftijd, geslacht en gewicht. 

Vier keer zo lang

De honeymoonfase van de mensen die sportten, duurde gemiddeld 28 maanden, in vergelijking met een gemiddelde van 7,5 maanden in de groep die niet sportte. De onderzoekers denken dat dat komt doordat het lichaam beter reageert op insuline en de insulineproducerende cellen langer blijven werken.

Minder risico

Een lange honeymoonfase heeft meerdere voordelen. De bloedsuikerwaarde blijft beter onder controle als de alvleesklier zelf nog wat insuline aanmaakt. Daardoor zijn er ook minder vaak hypo’s en hypers, waardoor het risico op complicaties ook afneemt.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

12 mei 2017

Wie gaat er in honeymoonfase en wie niet?

Inzicht in cijfers diabetes type 1 Nederland.jpg
11 november 2020

Voor het eerst zicht op Nederlandse cijfers rond diabetes type 1

19 december 2019

Diagnosemagazine voor jongvolwassenen met diabetes type 1