Wie gaat er in honeymoonfase en wie niet?

Redactie van diabetestype1.nl • 12 May 2017
shrine20170512-11446-13fc8u9.jpg

Ruim de helft van de mensen met diabetes type 1 komt na de diagnose niet in honeymoonfase. Zij hebben een verhoogde kans op complicaties. Een nieuw model voorspelt welke mensen dit zijn. 

Bij de honeymoonfase krijgt de alvleesklier na de diagnose en start van de behandeling weer een opleving, je hoeft dan minder tot geen insuline te spuiten. Maar niet iedereen doorloopt deze fase. Als van tevoren duidelijk zou zijn wie in de honeymoonfase komt, dan is de bloedsuiker beter te reguleren en neemt de kans op complicaties af.

Voorspellend model

Amerikaanse onderzoekers namen bij 204 kinderen in de leeftijd van 2-14 jaar gedurende 36 maanden na diagnose bloed af. Van deze kinderen gingen er 86 in honeymoonfase, de overige 118 niet. Honeymoonfase werd in dit onderzoek gedefinieerd als een HbA1c onder de 9%.

De onderzoekers keken naar verschillende factoren en hoe ze samenhingen met wel of niet n de honeymoonfase komen. Als iemand jonger is dan vijf jaar bij diagnose, als het bicarbonaatgehalte (stofje dat zorgt voor de zuurgraad van je bloed) minder dan 15 mg/dl is, als de persoon een vrouw is en als de persoon meer dan drie antilichamen tegen de eigen insulineproducerende cellen heeft, dan zal de persoon niet in honeymoonfase gaan. Het model is voor 73% nauwkeurig.

Complicaties verkleinen

Als artsen al bij diagnose kunnen voorspellen dat iemand waarschijnlijk niet in de honeymoonfase komt, kunnen ze gerichter behandelen op het voorkomen van schommelingen in de bloedsuiker en verkleint daarmee de kans op complicaties op latere leeftijd.

Wout heeft diabetes type 1 en zit al bijna twee jaar in de honeymoonfase

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!