Nieuwe voorspeller diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 21 April 2017
shrine20170413-28624-srwn4o.jpg

Ierse onderzoekers hebben een stofje ontdekt in het bloed van mensen die kort daarvoor gediagnosticeerd waren met diabetes type 1. Dit zou een voorspeller kunnen zijn van de ziekte. 

Hoewel diabetes type 1 nog niet te voorkomen is, is het wel belangrijk om snel de diagnose te stellen. Hoe alerter je hierop bent, hoe kleiner de kans is dat iemand ernstig ziek en met ketoacidose in het ziekenhuis wordt opgenomen. Als je weet wie een verhoogd risico heeft, kan dat helpen om er op tijd bij te zijn, of het zelfs te voorspellen. 

Opvallend

Ierse onderzoekers viel iets op in het bloed van recent gediagnosticeerde diabetes type 1 mensen: er zat meer van een bepaald stofje in, 12-HETE. Ook viel op dat deze stof niet te vinden was in het bloed van mensen die al langer diabetes type 1 hebben. 

Vroege screening

De onderzoekers willen de stof 12-HETE gebruiken als ‘voorspeller’ van diabetes type 1. Ze gaan nu bekijken of de stof ook al vóór de diagnose in het bloed zit. Zo ja, dan kunnen ze een screeningtest ontwikkelen voor mensen met een erfelijk verhoogd risico op diabetes type 1. Dan is het eerder duidelijk wie diabetes type 1 gaat krijgen.

Deze informatie is minder interessant voor wie al diabetes heeft. Maar het is wellicht straks wel belangrijk voor ouders die zich zorgen maken over hun kinderen. Ook lopen er wereldwijd verschillende studies om de ontwikkeling van diabetes type 1 zo lang mogelijk uit te stellen. Ook dan is het handig om te weten wie diabetes type 1 gaat krijgen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!