Verbeterde hypo awareness gedeeltelijk te zien in hersenen

Redactie van diabetestype1.nl • 16 februari 2021
Herstel brein bij hypo awareness.jpg

Wanneer iemands gevoel voor hypo’s weer herstelt, is dat terug te zien in de hersenen, zagen Britse onderzoekers. Wel is nog meer onderzoek nodig om dat te vertalen naar een betere behandeling voor hypo unawareness.

Verminderde hypo awareness, verminderd hypogevoel, komt voor bij 1 op de 4 mensen met diabetes type 1. Het kan gevaarlijk zijn als je een hypo te laat opmerkt om in te grijpen, want je kunt het bewustzijn verliezen. Het niet opmerken van een hypo (verminderde awareness) gaat samen met afwijkende of zelfs uitblijvende reacties in bepaalde delen van de hersenen.

Tests bij kleine groep

Er zijn trainingen zoals Hypo Bewust om het hypogevoel weer deels te herstellen. Britse onderzoekers wilden weten of er in de hersenen iets verandert bij mensen met herstelde hypo awareness. Ze deden tests bij 12 volwassenen met diabetes type 1 die hypo’s niet meer goed voelden (IAH, impaired hypo awareness).

Betere doorbloeding van brein

De proefpersonen kregen expres twee keer een hypo (van 5.0 geleidelijk naar 2.6 mmol/l) terwijl hun hersenen bekeken werden met een MRI-scanner. De eerste keer voordat ze een hypogevoel-herstelprogramma volgden, en de tweede keer erna. Dat programma bestond uit coaching, voorlichting en een insulinepomp met sensor.

Op de scans was te zien dat eerdere 'verstoorde' delen van het brein deels weer beter doorbloed waren nadat mensen weer gevoeliger waren geworden voor hypo's.

Verklaart wisselend succes?

Therapie tegen hypo unawareness is niet bij iedereen een succes, vooral wanneer het mensen niet lukt om hun gewoontes aan te passen ondanks serieuze pogingen. Dat komt misschien doordat bepaalde hersendelen zich niet goed herstellen, denken de onderzoekers.  

Onder andere het gebiedje in de hersenen dat emoties koppelt aan herinneringen, lijkt soms minder actief te blijven na de herstellende trainingen. Hierdoor is het voor mensen waarschijnlijk moeilijker om het gevaar van hypo’s te blijven zien, en het voordeel van een hypo voorkomen. Daardoor is het moeilijker om voortdurend de motivatie op te brengen om dingen anders te doen. 

Nog geen oplossing, maar wel meer kennis

Meer onderzoek in grotere groepen proefpersonen is nodig om de vermoedens van de onderzoekers te bevestigen, en om manieren te vinden om hersendelen te activeren. Maar het zou mooi zijn als dankzij deze nieuwe inzichten de behandeling van hypo unawareness in de toekomst succesvoller wordt.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock