Update van Voedingsrichtlijn diabetes

Redactie van diabetestype1.nl • 13 November 2020
update Voedingsrichtlijn diabetes 2020.jpg

Vandaag publiceert de Nederlandse Diabetes Federatie een herziene Voedingsrichtlijn diabetes. De voedingsadviezen kregen een update en uitbreiding vanuit de wetenschap. 

Op internet staat van alles over hoe je zou moeten eten als je diabetes hebt. Vaak spreken de adviezen elkaar tegen, en ze zijn lang niet altijd betrouwbaar. En terwijl individuele ervaringen nuttig kunnen zijn om te lezen, zijn ze niet voor iedereen gelijk. Voeding heeft een grote invloed op de bloedsuiker en gezondheid, dus een houvast is wel handig.

Daarom heeft de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) een Voedingsrichtlijn voor diabetes, voor professionals in de diabeteszorg. Om de paar jaar krijgt de richtlijn een update op basis van actuele wetenschappelijke inzichten. Die zijn dit jaar verzameld door onderzoekers van Wageningen University & Research, met steun van het Diabetes Fonds.

Voedingsadvies in gratis brochure

Het Diabetes Fonds heeft de adviezen van de voedingsrichtlijn leesbaar samengevat in de brochure ‘Lekker en gezond eten met diabetes’, die ook is vernieuwd. De brochure is bedoeld voor mensen met diabetes type 1 of 2, vrouwen met zwangerschapsdiabetes of mensen met een verhoogde kans op diabetes type 2. > Vraag hier de brochure als pdf aan.

Welke voedingspatronen?

De vernieuwde voedingsrichtlijn is bijgewerkt en ook uitgebreid. Zo is er extra aandacht voor voedingspatronen die helpen om de bloedsuiker in balans te houden, en langer gezond te blijven. Zoals mediterraan, vegetarisch en koolhydraatbeperkt eten. Ook staan er praktische adviezen in voor de begeleiding van mensen met overgewicht.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.