shutterstock_641208637.jpg

Relatie tussen diabetes en menopauze

De menopauze gaat vaak gepaard met vervelende kwaaltjes. Het kan voor vrouwen met diabetes een extra uitdaging zijn. Onderzoekers hebben ontdekt dat vrouwen met diabetes daarnaast ook eerder in de overgang kunnen komen.

Onderzoekers verzamelden in de grote Europese EPIC studie (The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) data van meer dan 258.000 vrouwen in 10 verschillende landen.

Vroege overgang

De verzamelde gegevens lieten zien dat vrouwen met diabetes eerder in de overgang komen dan vrouwen zonder diabetes. Meisjes die voor hun 10e de diagnose diabetes kregen, hadden 59% grotere kans om vroeg in de overgang te komen.

Hormonen

Insuline heeft via de eierstokken effect op de aanmaak van hormonen. De onderzoekers vermoeden dat langdurig insulinegebruik de hormoonhuishouding kan verstoren en zo vervroegde overgang kan verklaren. 

Overlap

Daarnaast is het lastig om de symptomen van de overgang te herkennen voor vrouwen met diabetes. Zowel je bloedsuikers als je hormonen kunnen bijvoorbeeld je nachtrust of goede humeur verslechteren. Informatie over wat er allemaal komt kijken bij de overgang voor vrouwen met diabetes type 1 hebben we samengevat in een overzichtsartikel.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Coronavaccinatie bij diabetes type 1.jpg
21 januari 2021

Diabetes type 1 en het coronavaccin – wie, wanneer, veiligheid?

Emotionele problemen bij jongeren met diabetes.jpg
19 januari 2021

Zicht op emotionele problemen bij jongeren met diabetes type 1

Afbeelding verstoord eetgedrag.jpg
07 januari 2021

Verstoord eetgedrag bij diabetes type 1 leidt tot hoge bloedsuikers en negatieve emoties