glucagon bij het sporten.jpg

Glucagon in de maak die hypo’s tijdens sporten moet voorkomen

Hypo’s tijdens het sporten met diabetes type 1 komen vaak voor. Een test met een nieuwe glucagon die nog in ontwikkeling is, liet zien dat daarmee hypo’s deels voorkomen kunnen worden.

Al vaker wordt onderzocht of glucagon bij diabetes type 1 kan helpen om hypo’s tijdens het sporten te voorkomen. Door beweging verbruikt je lichaam sneller glucose, en ook wordt insuline sneller opgenomen uit je bloed. Daardoor kan de bloedsuiker snel dalen.

Proef met nieuwe glucagon

Glucagon is het hormoon dat opgeslagen suikers uit je lever vrijmaakt, waardoor je bloedsuiker stijgt. Het moet eerst gemengd worden en is lastig om tijdens het sporten toe te passen, bijvoorbeeld als je al een hypo hebt. Het zou bovendien beter zijn als je de hypo niet krijgt.

Het bedrijf Xeris Pharmaceuticals heeft een stabiele ready to use vloeibare glucagon in ontwikkeling die zij nu getest hebben bij 45 volwassenen met diabetes type 1 en een insulinepomp. Tijdens de proef gebruikten ze ook een continue glucosemeter.

Stabielere bloedsuikers bij sporten

Voor het onderzoek sportten de proefpersonen in een onderzoekssetting een tijdje in een matig-intensief tot intensief tempo. De toevoeging van glucagon zorgde voor minder hypo’s tijdens of direct na het sporten (2 procent ten opzichte van 17 procent zonder glucagon). Mogelijk voorkomt dit ook hypers na het sporten, die mensen vaak krijgen door het nemen van extra koolhydraten tegen hypo’s.

De groep gaat nu door met een onderzoek buiten het laboratorium, in hun echte leven, om te zien of het dan ook goed werkt. Deze glucagon is dus nog niet op de markt, en zit nog in de onderzoeksfase. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (1)


Geweldig

Thema: Dagelijks leven
laaste update: ongeveer een jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Hypers tijdens het sporten.jpg
11 augustus 2021

Hyper bij sporten geen invloed op sportprestatie

Glucosewaarden na het sporten.jpg
20 augustus 2020

Bloedsuikers na sport deels bepaald door resterende eigen insuline

23 april 2020

Diabetes UNITED webinar 4: over diabetes type 1 en bewegen in coronatijden