Diabetes UNITED webinar 3: over diabetes type 1 en werk in coronatijden

Redactie van diabetestype1.nl • 9 April 2020

Tijdens de coronacrisis zendt Diabeter regelmatig op woensdag om 19.30 uur via Facebook Live een webinar uit onder de naam Diabetes UNITED. Daaraan werken verschillende diabetesorganisaties mee, waaronder BvdGF, JDRF, Medtronic en het Diabetes Fonds. Deze keer ging het over diabetes type 1 en werk, wat zijn je rechten en plichten?

In deze webinar-reeks beantwoorden experts en ervaringsdeskundigen vragen. Meer info over diabetes type 1 en het coronavirus vind je op deze overzichtspagina over corona; daar vind je ook linkjes naar de andere webinar-afleveringen.

Kort verslag van het webinar

Dit keer ging het over diabetes type 1 en werk. In deze aflevering waren te gast (via Skype):

  • Anne Hofman, juridisch adviseur bij Grant Thornton
  • Lois Kloor, type 1, verpleegkundige SEH
  • Jules van Zundert, adviseur van Rondomwerk Re-integratiebureau.
  • Maurice Bizino, internist-endocrinoloog Groene Hart Ziekenhuis
  • Danique Reidsma, type 1, ambassadeur van JDRF Nederland.
  • Henk-Jan Aanstoot, kinderarts en oprichter Diabeter
  • Wietske Wits, presentator, patiëntcommunicatie bij Diabeter.

Hoe gaat het werken nu als je type 1 hebt, wat zijn de ervaringen? Lois werkt op de intensive care. Zij draagt goede beschermingsmiddelen en maakt zich niet veel zorgen over zichzelf. Ze is jong, goed ingesteld, heeft geen complicaties en ze voelt zich goed. Ze volgt de regels op het werk en heeft het gevoel dat ze eerder buiten het ziekenhuis het coronavirus zou oplopen, zoals in de supermarkt, dan op haar werk.

Danique werkt thuis, dat is vanuit haar werkgever beslist en voor haar werkzaamheden kan dat ook goed. Ze is goed ingesteld en maakt zich niet veel zorgen, maar vindt het toch ook wel een veilig gevoel dat ze thuiswerkt. Ze ziet dat wel terug in haar bloedsuikers, die zijn veel hoger dan normaal omdat ze toch minder beweegt en meer ‘quarantainesuikers’ eet.

Wat betreft het risico: mensen met diabetes vallen nog steeds officieel in een risicogroep, omdat welke infectie dan ook voor meer problemen kan zorgen. Dus voorkom infectie zo veel mogelijk, net als andere griepen. Maar het lijkt er steeds meer op dat diabetes type 1 geen aparte risicofactor is. Zie ook de toelichting op diabeter.nl en de uitleg over de risicocijfers op diabetesfonds.nl. Vanaf een jaar of 40 en daarna oplopend heb je meer kans op ernstiger ziek worden door COVID-19. Zeker vanaf zo’n 70 jaar dus dan moet je extra voorzichtig zijn.

Mag je – even in het algemeen – als type 1-patiënt weigeren om naar je werk te gaan, ook als je werkgever wil dat je komt? Op het moment dat je geen klachten hebt en geen koorts, dan is er eigenlijk geen medische reden om niet aan het werk te gaan en dan moet dat, wettelijk gezien. Maar bespreek met je werkgever of dat ook thuis kan.

Wat als je in een vitaal beroep werkt en veel contact hebt met andere mensen, bijvoorbeeld in de thuiszorg of huisartsenpraktijk? De werkgever moet zijn best doen om werknemers te beschermen. Een risicogroep heeft extra bescherming en instructie nodig. Wees kritisch op je werkomgeving. Als je twijfelt over hoe goed dingen geregeld zijn, neem dan contact op met de bedrijfsarts, de arbo-arts. Beschermende kleding mag je eisen als je diabetes type 1 hebt en daadwerkelijk in contact komt met mensen die besmet zijn. Als dat niet kan, moet de werkgever vervangend werk aanbieden.

Wat als er een vermoeden is van een cliënt met corona en je daarom thuiswerkt maar je contracturen daardoor niet haalt? Moet je dan verplicht je vakantie-uren opnemen? Dat hangt af van wat er in je contract staat of in de cao. Er is in het algemeen geen recht op thuiswerken. Maar er is wel een plicht voor de werkgever om veilig werk aan te bieden en als dat werk op locatie niet veilig genoeg is, bespreek het dan met de bedrijfsarts.

Vraag: moet ik onbetaald verlof nemen als ik niet naar m’n werk ga? Hangt heel erg af van de reden van het thuisblijven. Als je gedwongen thuisblijft vanwege bijv. de horecasluiting, dan kun je er niets aan doen. Als je zorgen hebt over corona en je werkgever heeft alles gedaan om bescherming te bieden, dan moet je wél verlof opnemen tenzij je het werk ook op afstand kunt doen. Ook hier is het advies: overleg met je werkgever.

Wat als die 1,5 meter afstand in de praktijk niet haalbaar is? Een moeder wil bijvoorbeeld niet dat haar zoon van 15 met type 1 naar zijn baantje als vakkenvuller gaat. Van de baas moet het. Wettelijk gezien moet hij wel gaan. Maar in deze bijzondere situatie is het goed om te overleggen met elkaar, dus moeder, zoon en werkgever. Zo van ik zit in deze medische situatie en ik voel me er niet gerust over, is er een manier om daar omheen te werken. Dus met elkaar in gesprek gaan en blijven is het belangrijkst.

Vraag van een moeder die in de thuiszorg werkt. Zij heeft een dochter van 7 jaar en diabetes type 1 die naar de opvang gaat. Moet zij haar dochter beschermen met mondkapjes etc.? Nee, mondkapjes hebben geen zin en kunnen bij te lang dragen zelfs het risico op besmetting vergroten. Het beste is om op de plek waar je kind is elke keer te vragen of er snotneuzen in de buurt zijn die dag. Bespreek telkens de situatie van de andere kinderen en het personeel. Het is een gedoe maar dat is nu het beste. Bekijk je eigen situatie wat wanneer nodig is.

Vraag van een moeder met diabetes type 1, haar inwonende dochter werkt in een verpleeghuis. Moet zij afstand houden tot haar dochter, die immers kans heeft op contact met mensen die besmet zijn met het coronavirus? De dochter moet op haar werk aangeven dat zij iemand in huis heeft die in een risicogroep valt. Dus alweer het advies om de situatie bespreekbaar te maken. De werkgever heeft ook de verplichting om de thuissituatie van de werknemer veilig te houden, dus misschien is er dan extra bescherming nodig.

Wat als je type 1 hebt en in de kinderopvang werkt? Kinderen die ziek zijn mogen niet in de opvang komen, ouders daarop aanspreken. Verder is er nu nog geen speciale regelgeving. Maar blijft dus het advies dat je niet alleen heel erg op jezelf moet passen maar dat je weet wat er speelt in de groep om je heen.

Meerdere mensen met type 1 hebben lagere bloedsuikers gehad toen ze het corona kregen. Is dat toeval? Misschien wel, maar er zijn opvallend veel verhalen hierover. Het is tegenstrijdig van wat je meestal verwacht van een infectie, want die roepen stresshormonen vrij en die maken juist suikers vrij. Aan de andere kant, er zijn ook mensen die juist hele hoge bloedsuikers hebben als ze ziek zijn. Dat is sowieso altijd lastig, hangt ook erg af van de persoon en hoeveel die eet op dat moment, hoe hij slaapt en hoeveel je normaal beweegt en nu opeens niet.

Nu zit je veilig thuis. Maar wat als je straks weer de straat op moet? Deze maatregelen gaan op een gegeven moment weer deels losgelaten worden. Maar het ‘unlocken’ van een lockdown is erg ingewikkeld. Voor iedereen geldt, en zeker met diabetes type 1, dat je zo veel mogelijk een infectie moet proberen te vermijden. Ook als de wereld weer opengaat moeten de stappen worden afgewogen. Daar valt nu nog niet veel over te zeggen. Ook niet of mensen met diabetes type 1 langer te maken blijven houden met maatregelen. Mogelijk wel.

Tips voor sites:

Ook in deze webinar zijn er dus alleen wat vage antwoorden te geven. Het blijft een kwestie van zelf je situatie bekijken en afwegen, en met werkgever overleggen wat mogelijk is. Gelukkig zijn er veel werkgevers die goed meedenken. Blijf vooral de richtlijnen van het RIVM volgen, pas goed op jezelf en op anderen. Op 22 april is de volgende aflevering, over beweging en hoe houd ik mijn bloedsuikers in balans? 

Tip: vooraf kun je bij ons al vragen aangeven, dan geven wij die door. Stel je vragen in dit ‘gesprek’

Meer info over diabetes type 1 en het coronavirus vind je op deze overzichtspagina over corona; daar vind je ook linkjes naar de andere webinar-afleveringen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!