Risico op ketoacidose bij gebruik cannabis

Redactie van diabetestype1.nl • 26 November 2019
Cannabis en diabetes type 1.jpg

Veel Nederlanders hebben wel eens geblowd. Amerikaans onderzoek laat zien dat mensen met diabetes type 1 die hasj of wiet roken om high te worden, moeten oppassen dat hun bloedsuikers niet met ze mee stijgen.

Amerikaanse onderzoekers hebben met vragenlijsten cannabisgebruik onderzocht onder mensen met diabetes type 1. Degenen die cannabis gebruikten, dus hasj of wiet, hebben twee keer zoveel kans om in het ziekenhuis te komen met een ketoacidose als mensen die geen cannabis gebruiken.

Effecten van cannabis

Ook uit eerder onderzoek blijkt dat drugsgebruik diabetes ontregelt, met ketoacidose als gevolg. Het is nog niet bekend waarom cannabisgebruik dit gevaar met zich meebrengt.

Het zou kunnen komen door het effect van de drug op de maaglediging, toegenomen eetlust of slechtere beoordeling van hun bloedsuikers en het management daarvan.

Klein onderzoek, maar toch

De groep waarin dit onderzoek is gedaan, is niet heel groot. Ook zouden andere factoren een rol gespeeld kunnen hebben in de toegenomen ziekenhuisopnames, zoals de toegankelijkheid van medische hulp.

Desondanks is het belangrijk dat je je met diabetes bewust bent van de mogelijke risico’s die cannabisgebruik met zich meebrengt. In Nederland heeft ruim 1 op de 5 volwassenen ervaring met cannabis, waaronder bijna de helft van de twintigers.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel