Kinderen met diabetes type 1 hebben baat bij regelmatig eetpatroon

Redactie van diabetestype1.nl • 27 August 2019
Kinderen met diabetes en maaltijden.jpg

Kinderen met diabetes type 1 jonger dan 7 jaar die de hele dag door ‘grazen’, hebben een hoger HbA1c dan kinderen die op regelmatige tijden eten. Dat zagen Australische wetenschappers in een klein onderzoek.

Jonge kinderen en eten is vaak een lastige combinatie, en diabetes maakt dat tot een extra uitdaging. Australische onderzoekers bekeken de gewoonten in de gezinnen van 22 kinderen met diabetes type 1 (leeftijd tot en met 7 jaar). Ze hielden 3 dagen bij wat ze aten, en lieten de ouders vragenlijsten invullen.

Snackers en ‘grazers’

Ze zagen dat kinderen die volgens een vaste routine aten en insuline voor de maaltijd kregen, betere bloedsuikers hadden dan kinderen die gedurende de dag snackten. Het HbA1c van kinderen die een regelmatig eetpatroon hadden was 43 mmol/mol (6,1%) en dat van de ‘grazers’ 61 mmol/mol (7.7%).

De onderzoekers vonden geen verband tussen het HbA1c en de dagelijkse hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vet. Ze zagen ook dat de kinderen met diabetes ongeveer hetzelfde aten als leeftijdsgenoten zonder diabetes.

Bord niet leegeten

Het Australische onderzoek focuste ook op de problemen die ouders tegenkwamen. Veel ouders noemen als uitdaging de onvoorspelbare trek, het opeens iets niet meer lusten, en het weigeren van eten en bord niet leegeten.

Van de ouders meldden 73% dat hun kind weleens voedsel weigerde. Opvallend was dat 95% van de ouders hun kinderen wel insuline gaven 15 minuten voor of direct voor het eten.

Tips voor ouders

Op het grote diabetes-ADA-congres dit voorjaar in San Francisco discussieerden deze en collega-diabetesspecialisten over de eet-uitdagingen voor ouders van kinderen met diabetes.

Hun tips om kinderen gezonder eetgedrag aan te leren:

  • Herhaaldelijk kinderen laten wennen aan nieuwe soorten voedsel, door eerst kleine hoeveelheden naast het gebruikelijke eten te introduceren.
  • Houd een schema aan voor maaltijden en tussendoortjes, met bijvoorbeeld maaltijden samen met het gezin op een vaste plek, en beperk afleiding tijdens het eten.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!