Belangrijke Amerikaanse prijs voor diabetespsycholoog Frank Snoek

Redactie van diabetestype1.nl • 11 June 2019
Frank Snoek prijs.jpg

Prof. dr. Frank Snoek van Amsterdam UMC kreeg op 7 juni een belangrijke prijs van de American Diabetes Association (ADA) – als eerste niet-Amerikaan. Snoek kreeg de prijs voor 25 jaar onderzoek naar beter omgaan met diabetes.

De ‘Richard R. Rubin Award’ is een belangrijke prijs voor diabeteswetenschappers. Hij wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het ADA-congres, nu in San Francisco, en dit keer aan prof. dr. Frank Snoek van Amsterdam UMC.

Als eerste niet-Amerikaan ontvangt Snoek deze prijs en dat zegt wel wat! Nationaal en internationaal heeft hij zich ingezet voor het ontwikkelen van richtlijnen voor psychologische zorg als onderdeel van de diabetesbehandeling.

25 jaar diabetespsychologie

Snoek is afdelingshoofd Medische Psychologie van Amsterdam UMC Snoek en doet al ruim 25 jaar onderzoek naar de psychologische aspecten van diabetes. Geregeld ontving Snoek financiering ook vanuit het Diabetes Fonds voor zijn onderzoek dat mensen helpt om beter om te gaan met hun ziekte.

Snoek maakt gebruik van technologie en zoekt naar innovatieve manieren om mensen met psychologische problemen en depressieve gevoelens als gevolg van diabetes te behandelen, bijvoorbeeld via internet en apps. Hij ontwikkelde ook een gespecialiseerde polikliniek: Diabetes Mentaal.

Door onderzoek van Snoek werd bekend dat 1 op de 5 mensen met diabetes kampt met depressie. Ook besteedde hij veel aandacht aan prikangst en hypo-angst, en omgaan met de dagelijkse last van zelfmanagement.

Je gehoord voelen

Snoek: 'Tegenwoordig is er in het ziekenhuis een multidisciplinair spreekuur voor patiënten waarbij een psycholoog als vanzelfsprekend bij betrokken is. Het welbevinden van de patiënt vormt een vast onderdeel van de controles. Daar ben ik trots op. Het is zo belangrijk voor mensen om naast een medische controle te kunnen praten over hoe ze hun ziekte ervaren. En dat betekent lang niet altijd dat ze ook hulp nodig hebben, want dat wordt door medisch specialisten nog wel eens gevreesd. Alleen al dat mensen zich gehoord voelen helpt enorm', is de overtuiging van Snoek.

'Natuurlijk is het leuk om zo’n belangrijke prijs te krijgen, en ik hoop vooral dat het zorgt voor meer aandacht voor de impact van diabetes op iemands leven. Want gezien de grootte van het probleem - er zijn wereldwijd 460 miljoen mensen met diabetes - zou er best wat meer aandacht voor mogen zijn', vindt Snoek.

Bron: Amsterdam UMC

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!