FreeStyle Libre verlaagt hoog HbA1c in eerste half jaar

Redactie van diabetestype1.nl • 18 April 2019
FSL en HbA1c.jpg

Diabetologen uit Engeland komen met nieuwe cijfers over de FreeStyle Libre voor de eerste zes maanden van het gebruik. Wie eerst een hoog HbA1c had, ging het meest erop vooruit. Ook namen hypo’s af.

De Association of British Clinical Diabetologists (ook wel de ABCD, vereniging van diabetologen in Engeland) verzamelde de gegevens van 3.382 mensen met diabetes type 1 verspreid over 70 ziekenhuizen. Tussen november 2017 en december 2018 waren zij overgestapt op de FreeStyle Libre.

Beter HbA1C

Onderzoekers vergeleken het eerste half jaar FreeStyle Libre-gebruik met het jaar voorafgaand aan de overstap. Dan blijkt de FreeStyle Libre op meerdere punten beter te scoren. Ten eerste verbeterde de HbA1c-waarde van de gebruikers. Dit was logischerwijs het duidelijkst bij mensen die eerst een hoog HbA1c hadden.

Cijfers over hypo’s

Lage bloedsuikers kwamen minder voor bij 8 op de 10 gebruikers, het aantal ernstige hypo’s daalde bij 3 op de 10. Hypo-awareness verbeterde ook. Gebruikers van de FreeStyle Libre voelen hypo’s dus iets beter aankomen, volgens dit onderzoek.

Langer onderzoek

De ABCD noemt helaas niet bij alle resultaten de cijfers, zoals bij het HbA1c. Ook moeten de resultaten nog worden bevestigd door gegevens over een langere tijd. De komende tijd gaan de diabetologen dus gewoon door met het verzamelen van gegevens.

Bron: nieuwsbericht van de ABCD.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.