Senioren en hypo's.jpg

Aandacht voor hypo's bij senioren met diabetes type 1

Senioren met diabetes type 1 hebben meer dan een uur per dag een te lage bloedsuiker. Dat moet op oudere leeftijd niet onderschat worden, zegt een Amerikaanse onderzoeker die dat heeft gemeten. 

Mensen boven de zestig jaar zijn volgens de Amerikaanse arts Anders Carlson weinig vertegenwoordigd in studies met nieuwe technologie voor diabetes type 1. Het was dus nog niet goed bekend hoeveel tijd 60-plussers dagelijks doorbrengen met te lage of te hoge bloedsuikers. Carlson deed zelf onderzoek en presenteerde op 23 maart zijn resultaten op een wetenschappelijk congres.

Secuur meten met CGM

De 203 deelnemers hadden voorafgaand aan het onderzoek geen continue glucosemeter (CGM). Voor het onderzoek droegen zij minimaal 10 dagen een Dexcom C4.

Alleen de onderzoekers konden de meetwaarden van de CGM inzien. De deelnemers moesten dus gewoon blijven prikken zoals voorheen. Zo konden de onderzoekers bepalen hoeveel hypo’s en hypers mensen hadden die geen CGM gebruikten. Ongeveer de helft van de deelnemers had wel een insulinepomp.

Ruim een uur per dag hypo’s

Per dag bleken de bloedsuikers gemiddeld 72 minuten onder de 3,9 mmol/l te zakken. Ernstiger hypo’s met waardes onder de 2,9 mmol/l hadden de deelnemers 24 minuten per dag. Iets meer dan de helft van de tijd zaten de deelnemers tussen de streefwaarden. Nog eens 8,5 uur hadden zij te hoge bloedsuikers (hypers).

Gevolgen van hypo’s

Carlson vindt het belangrijk om deze gegevens juist van senioren te verzamelen. Want de gevolgen van ernstige hypo’s kunnen bij hen – zeker naarmate iemand ouder is – groter zijn dan bij jongeren, schrijft hij. Denk aan de gevolgen van een val. 

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

hyper en het puberbrein.jpg
07 juli 2020

Hypers beïnvloeden het kortetermijngeheugen van jongeren

Cannabis en diabetes type 1.jpg
26 november 2019

Risico op ketoacidose bij gebruik cannabis

25 augustus 2017

Binnenkort nieuwe regels rond rijbewijs bij diabetes