hypopleister.JPG

Pleister voorspelt hypo’s vaak goed

De ontwikkeling van de hypopleister is weer een belangrijke stap verder. De Nijmeegse onderzoekers publiceerden onlangs resultaten. Bij 82 procent van de hypo’s had de pleister van tevoren een verandering in de hartslag gemeten.

Onderzoekers van het Radboudumc zijn bezig met onderzoek om te komen tot een pleister die hypo's kan voorspellen aan de hand van de hartslag. In maart publiceerden zij resultaten in het vakblad Diabetes Care

Hartritme versnelt of vertraagt

Het Amerikaanse bedrijf VitalConnect maakt pleisters die het hartritme kunnen meten. De Nederlandse onderzoekers proberen deze pleister geschikt te maken als alarm bij een hypo. Het hart versnelt of vertraagt namelijk al 30 tot 60 minuten van te voren. De pleister genaamd HealthPatch geeft de meting via Bluetooth door aan smartphone of tablet.

De 23 deelnemers in het onderzoek droegen de pleister 5 dagen. In die tijd hadden ze 66 hypo’s. Achteraf bleek de hartslag bij 36 hypo’s vooraf te versnellen, bij 18 hypo’s juist te vertragen. De andere 12 hypo’s gaven geen of onduidelijke veranderingen.

Pleister werkt, maar is nog niet af

De pleister is eerder getest, maar nu met een groter aantal deelnemers. Het bewijs is nu geleverd dat hij kan werken. Maar de pleister is pas klaar als hij nog vaker op het juiste moment een alarm geeft en valse alarmen zo min mogelijk voorkomen. Het apparaatje moet ook individuele patronen leren herkennen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

hyper en het puberbrein.jpg
07 juli 2020

Hypers beïnvloeden het kortetermijngeheugen van jongeren

Cannabis en diabetes type 1.jpg
26 november 2019

Risico op ketoacidose bij gebruik cannabis

25 augustus 2017

Binnenkort nieuwe regels rond rijbewijs bij diabetes