Bewust hogere bloedsuiker op werk.jpg

Expres hogere bloedsuikers op werk om hypo’s te voorkomen

Een derde van de werknemers met diabetes type 1 in Denemarken houdt op hun werk soms hun bloedsuikers bewust aan de hoge kant, om hypo’s te voorkomen.

Het hebben van een veeleisende chronische ziekte als diabetes is een flinke psychische aanslag voor mensen met diabetes type 1. In het Engels noemen ze dat diabetes distress. Dat is wat lastig te vertalen maar het komt neer op psychische druk, de mentale last die je ervaart door diabetes.

Gevolgen van diabetes op werk

Deense onderzoekers wilden weten in hoeverre diabetes distress meespeelt op het werk, en wat voor gevolgen dat heeft.

Zij hielden daarvoor een onderzoek onder ruim duizend werknemers met diabetes type 1, evenveel mannen als vrouwen, van gemiddeld 46 jaar. Bijna de helft van hen had minstens 1 complicatie door hun diabetes, en bijna 1 op de 5 gebruikte een insulinepomp.

Bewust wat hoger zitten

Bijna een derde van de werknemers houdt op het werk de bloedsuiker wel eens expres hoger dan goed zou zijn, uit angst voor een hypo op het werk. Bijna een kwart van hen doet dat soms, 1 op de 10 doet dat vaak, en iets meer dan 1 op de 10 doet dat altijd.

Bij de rest van de groep – in totaal het grootste deel – komt het minder vaak voor: een derde heeft dat een enkele keer gedaan, en een derde doet dat nooit.

Balans diabetes en werk

De onderzoekers zagen dat hoe meer diabetes distress een werknemer ervaart én hoe meer problemen die persoon ervaart rond diabetes op het werk, hoe meer hij geneigd is om op het werk de bloedsuiker aan de hoge kant te houden. Zeker als er ook nog ‘gewone’ werkstress speelt.

Deze conclusie verbaast op zich niet, maar zo’n situatie van hoge diabetes distress is wel vervelend voor de persoon en zijn of haar gezondheid. De onderzoekers pleiten in hun publicatie in het vakblad Diabetes Care dan ook voor meer aandacht voor manieren om diabetes en werk te combineren.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (1)


Houd jij je bloedsuikers expres hoog op je werk om hypo’s te voorkomen?

Thema: Dagelijks leven
laaste update: meer dan een jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

shutterstock_82674406.jpg
02 maart 2018

Diabetes type 1 heeft invloed op werk en inkomsten

24 september 2020

Diabetes UNITED webinar 8: corona en diabetes type 1, wat we tot nu toe weten

Peiling diabetestype1 website.jpg
04 september 2020

Betere kwaliteit van leven door diabetestype1.nl