Onderzoek naar behandeling van diabetes type 1.jpg

Prik- en meetmomenten worden vaak vergeten

Bijna een kwart van de volwassenen met diabetes type 1 vergeet regelmatig om insuline toe te dienen. In ieder geval in Australië, want daar is onderzoek hiernaar gedaan.

Op tijd ergens aan kunnen denken is een handige vaardigheid als je diabetes type 1 hebt. Je bent immers de hele dag bezig met je eigen behandeling. Onderzoekers wilden weten hoe dit ‘prospectieve geheugen’ in de praktijk uitpakt bij mensen met diabetes.

Zo’n 900 volwassenen met diabetes type 1 vulden in Australië een vragenlijst in over hun dagelijks leven met diabetes. Dat was onderdeel van de grote 'MILES'-studie.

Insuline vergeten

Bijna een kwart van de deelnemers aan het onderzoek weet van zichzelf dat ze regelmatig insuline vergeten, en dat vinden ze zelf heel frustrerend. Ze vergeten dat minstens een keer in de twee weken. Ook denken ze er niet altijd aan om hun bloedsuiker te checken. Zij hadden gemiddeld wat hogere HbA1c-waarden.

Herinnering

Het is dus niet voor iedereen vanzelfsprekend of even makkelijk om zich op tijd te herinneren dat een diabeteshandeling nodig is. Ook al doen ze nog zo hun best. Het zou handig zijn om seintjes te krijgen die je eraan herinneren, bijvoorbeeld in de vorm van geluiden of meldingen, concluderen de onderzoekers in hun artikel in Diabetic Medicine.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Frank Snoek prijs.jpg
11 juni 2019

Belangrijke Amerikaanse prijs voor diabetespsycholoog Frank Snoek

25 april 2019

Campagne van start over de impact van diabetes

Bewust hogere bloedsuiker op werk.jpg
26 februari 2019

Expres hogere bloedsuikers op werk om hypo’s te voorkomen