veel hypo's zonder symptomen.jpg

Hypo’s vaak zonder symptomen

Hypo’s gaan veel vaker zonder symptomen voorbij dan eerder gedacht. Maar liefst drie van de vier hypo’s zijn asymptomatisch, blijkt uit een studie van Deense onderzoekers.

De 153 deelnemers van een Deens onderzoek hielden zes dagen bij wanneer zij symptomen van een lage bloedsuiker (hypoglykemie) hadden. Zij droegen ook een continue glucosemeter waarvan alleen de onderzoekers de waarden konden zien.

Driekwart hypo's zonder symptomen

Een hypo telde mee als de bloedsuiker langer dan 15 minuten onder de 3.9 en 3.0 mmol/l bleef. Onder de 3,9 gebeurde gemiddeld 5 keer per week en onder de 3 gebeurde gemiddeld 1,3 keer per week. In totaal was driekwart van de hypo's asympomatisch, dus helemaal zonder symptomen.

Verschil met hypo-unawareness

Een asymptomatische hypo is niet hetzelfde als ‘impaired hypo-awareness’. Bij het laatste voel je de symptomen minder goed, bij het eerste zijn er helemaal geen symptomen. Toch hebben asymptomatische hypo’s en impaired hypo-awareness wel met elkaar te maken.

Hypo terwijl je slaapt

Wie ’s nachts veel asymptomatische hypo’s heeft, loopt meer risico om impaired hypo-awareness te ontwikkelen. Hoe ernstiger de nachtelijke hypo’s, hoe meer kans. Volgens de Schotse prof. Brian Frier zijn het vooral de langere hypo’s en die komen ’s nachts vaker voor.

De Deense onderzoekers noemen het in ieder geval een vicieuze cirkel. Beide zouden elkaar steeds erger kunnen maken. Asymptomatische hypo’s zijn dus misschien een aanwijzing voor beginnende hypo-unawareness.

Beter continu meten

Het aantal gemeten asymptomatische hypo’s is duidelijk hoger dan in eerdere onderzoeken. Dat komt door het continu meten van de bloedsuikers. Want hoe vaak je ook handmatig je bloedsuiker meet, het is heel goed mogelijk dat je hypo’s mist als ze zonder symptomen komen en gaan. De continue glucosemeter biedt dus duidelijk uitkomst om te voorkomen dat je hypo’s mist, stellen de onderzoekers.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

FSL en HbA1c.jpg
18 april 2019

FreeStyle Libre verlaagt hoog HbA1c in eerste half jaar

Senioren en hypo's.jpg
05 april 2019

Aandacht voor hypo's bij senioren met diabetes type 1

hypopleister.JPG
02 april 2019

Pleister voorspelt hypo’s vaak goed